Gravidnost ženki

Gravidnost ženki

VET.ba

Kada dođe do začeća, period graviditeta (skotnosti) kod kuje traje od 60 do 65 dana, a okot je najčešće nakon 63 dana od parenja mada taj period može varirati sedmicu prije ili poslije.

Opis

Ukoliko taj period bude duže od sedam dana nakon predviđenog roka postoji vjerovatnoća da možda štenci neće biti živi.

Tok same gravidnosti u prvom mjesecu ne daje nam nikakve znakove osim što nagon za parenje (tjeranje) prestaje, a kuja se ponaša i jede normalno.

Da li je Vaša kuja skotna, najsigurnije se može utvrditi ultrazvučnom pretragom nakon prvog mjeseca jer se tad vide otkucaji srca mališana, a samim tim se može i ustanoviti broj istih. Također se može ustanoviti i palpacijom abdomena tako što pod prstima osjetite kao male loptice.

Nakon 30 dana kuja počinje pokazivati znakove graviditeta jer postaje nemirna, slabi joj apetit i dolazi do pojave isjedka iz vagine. Može se pojaviti i sluz zelene boje nastale od materije koja se zove Uteroverdin koja se stvara u placenti.

U ovom periodu obroci moraju biti manji ali češći kako bi mladuncima dali prostor za njihovo formiranje i hranom ne bi zauzeli previše prostora u abdomenu majke. Hrana mora biti proteinski bogata sa puno vitamina i minerala radi bolje produkcije mlijeka.

Ako ste mislili da Vaša ljubimica u ovom stanju treba samo da miruje, niste u pravu. Njoj je sad potrebna i fizička vježba u vidu kratkih šetnji ali ne pretjerano.

Napominjemo da nije poželjno u periodu gravidnosti davati antiparazitike i da je to najbolje uraditi prije samog parenja.

Neposredno prije okota, kuji se objesi trbuh, a mliječne žlijezde postaju veće i ispunjene mlijekom. Tjelesna temepratura je malo niža oko 38 °C, a pred sami okot pada i do 36 °C. Postaje nemirna jer traži mjesto gdje će napraviti leglo. Najbolje je da joj omogućimo mirno i diskretno mjesto i ne previše svjetlosti.

Vi kao njen vlasnik trebate za svaki slučaj pripremiti telefonski broj Vašeg veterinara ukoliko nešto krene u pogrešnom smjeru. Zatim nije loše da pri ruci imate papirne ubruse, sredstvo za dezinfekciju Vaših ruku, pamučni konac i makaze i što je najbitnije čistu prostirku za ženku.

Sam proces štenjenja se odvija u nekoliko faza. Počinje sa otvaranjem grlića maternice, zatim slijedi izbacivanje fetusa pa sve do izbacivanja opni. Kod prolaska prvog šteneta grčenja postaju jača, a ženka ispruža svoje stražnje noge. U 40% slučajeva štenad na svijet dolazi unatraške tako da to ne predstavlja veći problem.

Ukoliko ženka ne pokazuje spremnost da se pobrine za svoje štene onda Vi nastupate na scenu.

Štenetu je potrebno prvo da odstranite opne sa njuškice i istu protrljate peškirom kako bi mališan prodisao. Obratite pažnju da previše ne dirate štene kako ne bi s njega uklonili sav miris i onda postoji vjerovatnoća da ga majka odbaci.

Ako prilikom okota pola šteneta se vidi na izlazu iz vagine, a majka se još uvijek napreže, pomozite joj i dezinfikovanim rukama pokušajte nježno povući štene vani. Ukoliko mislite da to ne možete napraviti pozovite veterinara.

U nekim situacijama ćete možda morati presjeći i pupčanicu. To će te uraditi tako da sterilnim rukama svežete čvor oko pupčanice na nekih 1,5 cm od šteneta, a zatim istu presječete na 1 cm od čvora.

Broj štenadi u leglu varira od pasmine do pasmine, pa je moguće kod Boksera oko 7 štenaca, Maltezera - 3, Labradora - 8, Rottweilera 10-ak itd.

  2011-2016 © VET.BA - Prvi veterinarski portal i e-magazin u Bosni i Hercegovini