Primjena aloje u veterini

Primjena aloje u veterini

VET.ba

Nekad davno, aloja se koristila samo za liječenje konja dok danas ima široku primjenu od uzgoja krava muzara do mački.

Opis

S obzirom na mnogobrojna dobra svojstva aloje dosta se koristi u terapeutske svrhe čak i kod životinja. Njena šira upotreba u veterini je počela sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Jedan od najvećih pobornika upotrebe aloje u veterini je bio dr Richard Holland koji je još u svojoj knjizi izdatoj 1985. opisao preko 100 slučajeva kod pasa, mačaka i konja oboljelih od dermatomikoza (kožni lišaj). Te životinje su bile podvrgnute tretmanima sa alojom i kao rezultat je bilo 70% uspješno izliječenih životinja.

Ohrabrujući rezultati za upotrebu aloje stižu u posljednjih par godina iz svijeta konja kod uganuća, pucanja mišića, povreda na ispaši ali i za regulisanje nervnog sistema.

Danas, mnogi uzgajivači pokušavaju da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda, pa tako sve češće u ishrani stoke koriste kure fitoterapije. U zadnje vrijeme se koriste tretmani kod mastitisa, upalnog procesa koji često pogađa muzne krave usljed korištenja električnih muzilica na velikim farmama.

Zato se aloja pokazala kao odličan antibakterijski i protuupalni mehlem ne izazivajući nikakve promjene u sastavu samog mlijeka niti kontraindikacije u organizmu životinje.

Također i u ishrani teladi koja su odvojena od majke aloja je odličan dodatak.

Međutim pored krupnih životinja i kod kućnih ljubimaca i malih životinja aloja pronalazi svoju primjenu iz istih razloga jer je i ljudi koriste.

Kod mački koje imaju dobar vid, često se javljaju problemi sa očima koji mogu dovesti i do katarakte gdje ne prozirna membrana prekriva veći dio rožnjače. Zato gel aloje koji se koristi u formi kapi za oči ima dobre efekte koji gotovo u svim slučajevima dovode do potpunog izliječenja.

Dokazano je da aloja uništava bakterije, da je analgetik i da potpomaže zarastanje.

  2011-2016 © VET.BA - Prvi veterinarski portal i e-magazin u Bosni i Hercegovini