Zašto mačke predu?

Zašto mačke predu?

VET.ba

Predenje mačke jedan je od najutješnijih zvukova ali u isto vrijeme predstavlja i veliku misteriju – zašto one to rade?

Opis

Nakon decenija istraživanja, naučnici i dalje nisu apsolutno sigurni zašto mačke predu, ali postoji par stvari koje su otkrili o ovom neobičnom fenomenu.

Većina onoga što znamo o mačkama i predenju naučili smo posmatrajući ih, a većina tog posmatranja dolazi od samih vlasnika.

To znači da brojni vlasnici namjerno maze svoje ljubimce kako bi izazvali predenje. 
To takođe znači da će većina predenje definiše kao izraz sreće i zadovoljstva. Međutim, mačke predu iz niza razloga, piše profesor veterine Lesli Lajons:

„Mačke često predu pod prinudom, poput posjete veterinaru ili usljed oporavljanja od neke povrede. Što znači da mačke ne predu samo kada su zadovoljne situacijom u kojoj se nalaze“.

Iako istraživači nisu potpuno sigurni zašto mačke predu, jasno je da taj zvuk ima brojne funkcije. Poznati istraživač Pol Lejhauzen, koji već decenijama proučava mačke, smatra da one predenjem komuniciraju međusobno signalizirajući da ne žele da ulaze u sukob.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da mačke posjeduju poseban vid predenja kada žele da ih ljudi nahrane.

Sa druge strane, istraživač Elizabet Muhenthaler smatra da mačke predu kako bi se izliječile. „Frekvencije između 20-140 Hz povoljno utiču na rast kostiju i liječenje fraktura, olakšanju bola i pokretljivost zglobova.

Mnogi istraživači smatraju da je ova teorija tačna, ali da još ne postoje uvjerljivi dokazi koji bi potkrijepili tvrdnju da se kosti mačaka zacjeljuju brže usljed predenja.

Ipak, istraživači se slažu u jednom, a to je da kada otkriju konačan razlog, on vjerovatno neće biti nešto što će obradovati brojne vlasnike koji žive u ubjeđenju da mačke predu zbog njih.

(B92)

  2011-2016 © VET.BA - Prvi veterinarski portal i e-magazin u Bosni i Hercegovini