Dug put svinjetini iz BiH do EU zbog vakcinacije

0
621

​BANJALUKA – Iako je posljednji slučaj klasične kuge svinja u BiH prijavljen 2007. godine, vakcinacija protiv ove bolesti još je obaveza, zbog čega najviše trpe uzgajivači, jer svinjsko meso ne mogu da izvoze u države EU.

U dijelovima Srbije, već za koji mjesec, ova vakcinacija bi trebalo da bude obustavljena, a kada bi se to moglo dogoditi i kod nas, zasad nije poznato, osim što su svi jednoglasni u stavu da je preostao još dug put svinjetini iz BiH do evropskih trpeza.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su za “Nezavisne” da je u ovom trenutku u BiH još na snazi obavezna vakcinacija domaćih svinja u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge i Programa mjera zdravstvene zaštite životinja i njihovog sprovođenja u 2019. godini.

“Obustava vakcinacije domaćih svinja protiv klasične svinjske kuge može uslijediti tek nakon što sva nadležna tijela obezbijede sve preduslove u slučaju izbijanja ove bolesti nakon što se vakcinacija obustavi, kao što su plan hitnih mjera u slučaju pojave klasične svinjske kuge, sredstva za finansiranje upravljanja i sanacije žarišta nakon eventualne pojave bolesti, sredstva za monitoring prisustva bolesti i kod domaćih i kod divljih svinja i slično”, pojasnili su iz ovog ministarstva.

Upravo u Ministarstvu spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su nam da je posljednji slučaj klasične kuge svinja u BiH prijavljen 2007. godine. Takođe, iz njihovog odgovora može se zaključiti da, čak i kad bismo danas zaustavili vakcinisanje, to automatski ne znači omogućen izvoz u, recimo, Italiju ili Njemačku.

“Nakon obustave vakcinacije protiv klasične kuge svinja potrebno je da prođe minimum godinu dana da bi se uopšte mogao ostvariti izvoz svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja u države koje ne vakcinišu protiv ove bolesti, uključujući i zemlje EU. Za izvoz u EU, pored obaveznog prestanka vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, potrebno je da inspekcija EK posjeti BiH i provjeri veterinarski sistem nadzora nad proizvodnjom ovih proizvoda od farme do konačnog proizvoda, odnosno da li isti ispunjava uslove EU”, rekli su iz Ministarstva.

Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS, ističe da je RS uvijek bila naslonjena na Srbiju kada govorimo o gotovo svim preventivnim mjerama te dodaje da bi do prestanka vakcinacije moglo doći već za koju godinu.

“I mi ćemo u nekom prelaznom periodu, od godinu do dvije, sigurno ukinuti vakcinaciju protiv klasične kuge svinja”, najavljuje Bošković, koji dodaje da Srbija sigurno neće odmah na cijeloj svojoj teritoriji ukinuti vakcinaciju, već će to za početak najvjerovatnije biti područje sa najintenzivnijom poljoprivrednom proizvodnjom iz oblasti svinjogojstva.

Proizvođači, koji odavno zagovaraju ukidanje obavezne vakcinacije domaćih svinja, ističu da su na velikim gubicima.

“Meni su prije dvadesetak dana bili ljudi iz Italije koji traže naše svinje, zato što hoće kvalitet. Oni su svjesni da svinje ne hranimo industrijskim otpadom, već uglavnom domaćim žitaricama. Kada sam im objasnio da zbog vakcinacije ne možemo da izvozimo, oni su bili više razočarani nego mi”, kaže za “Nezavisne” Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, koji dodaje da i mi treba da pratimo Srbiju, ali da će, u svakom slučaju, proći najmanje dvije godine do dana kada će biti omogućen izvoz naše svinjetine u EU.

Po pisanju beogradskih medija, u Srbiji će se sukcesivno primjenjivati prestanak vakcinacije na određenom području, jer to daje određenu sigurnost i određeno vrijeme da se reaguje ukoliko nešto krene kako ne treba. Posljednje žarište kod njih evidentirano je 2010. u blizini Sremske Mitrovice.

prenosi: nezavisne.com