Mikročipiranje

0
2307

Svaki vlasnik psa zakonski je obvezan osigurati da njegov ljubimac nosi ogrlicu i identifikacijsku oznaku.

Kako tehnologija napreduje tako danas imamo i drugi moderniji način identifikacije vašeg ljubimca. Riječ je o mikročip tehnologiji.

Uvođenjem ove tehnologije 1989, više od 4 miliona pasa i mačaka su mikročipirane u svijetu, sa tendencijom rasta.

Označavanje životinja mikročipom je danas priznat kao najefikasniji i siguran način trajnog identificiranja ljubimca. Jedinstveni identifikacijski broj je registrovan na životinji, a vlasnikove pojedinosti nalaze se u nacionalnoj bazi podataka.

Nažalost, stvarnost je da se mnogo pasa izgubi svake godine, a procjenjuje se da manje od polovine nestalih ljubimaca pronađe svog vlasnika. Nemojte čekati dok bude prekasno. Poduzmite prvi korak i smanjite mogućnost ove nezgode koristeći se olakšicama novog doba. Također je važno napomenuti da ako želite putovati sa Vašim ljubimcem u zemlje EU, onda isti mora biti vaksinisan protiv bjesnila i naravno mikročipiran sa evidentiranim podacima u pasošu za kućne ljubimce.

Šta je mikročip?

Mikročip je mali elektro uređaj, koji je veličine zrna riže. Kodiran je sa jedinstvenim brojem koji se može pročitati skenerom. Radi na principu radiovalova niske frekvencije.

Kako se mikročip ugrađuje?

Koristi se posebno dizajniran uređaj usađivanja. Mikročip se injektira kroz sterilnu iglu pod kožu psa.

Gdje se mikročip ugrađuju?

Mikročip se utiskuje pod kožu psa, između lopatica.

Je li postupak bolan?

Anestezija nije potrebna i procedura ne bi trebala uzrokovati veći nemir vašeg ljubimca od standardnog cijepljenja.

Kako mikročip ostane na mjestu?

Nakon što je mikročip umetnut, tkivo koje okružuje mikročip se pribija uz njega i spriječava pomjeranje.

Zašto tijelo ne odbaci mikročip?

Mikročip se pravi od istog materijala (bio-kompatibilanog stakla) koji se koristi u medicini za pravljenje pacemakera. Mikročip i implantacijsku opremu je neophodno sterilizirati prije upotrebe, tako da tijelo ne odbaci mikročip.

Kako se čita identifikacijski broj?

Identifikacijski broj se čita pomoću skenera. Skener proizvodi radiovalove niske frekvencije koji pasivno aktiviraju mikročip. Većina veterinarskih stanica, organizacija za zaštitu životinja bi trebalo da posjeduju ovaj uređaj za čitanje čipova.

Gdje se može izvršiti mikročipiranje pasa?

Većina veterinarskih ordinacija pruža usluge označavanja životinja mikročipom, a za cijene ćete se morati sami informisati.