Najčešće greške kod novog akvarijuma

0
2650

Početak sa premalim akvarijumom

Pošto su se na tržištu pojavili mini-akvarijumi, mnogu su počeli da se odlučuju baš za njih. Međutim za početnike mali akvarijum predstavlja potpuni neuspjeh. Zašto? Jer kada je zapremina vode mala, glavni parametri vode se mjenjaju vrlo brzo pa ne smijete napraviti ni najmanju grešku. Čak i iskusnim akvaristima je mali akvarijum veliki izazov. Poćetnici u ovom hobiju bi trebalo, dok ne steknu malo iskustva, da izbegavaju akvarijume ispod 20 galona. Zapamtite, što je veći akvarijum, greške će imati manje uticaja na ribice.

Dodavanje ribica u akvarijum prije vremena

Vlasnici akvarijuma koji su početnici nestrpljivi su da dodaju ribice, često istog dana kada postave akvarijum. Neki imaju sreće ali većina će brzo izgubiti nekoliko ili sve ribice. Šta je krenulo naopako? Voda u novom akvarijumu se još uvijek nije stabilizovala. Gasovi su se rastvorili u vodi, kao i minerali, teški metali i hemikalije. Da ne bismo išli naširoko u detalje oko hemijskog sastava vode, dovoljno je reći da rastvoreni kostituenti u vodi mogu da naškode ribicama. Akvarijumska voda bi trbalo da se tretira i da se neutrališu štetne materije i trebalo bi da odstoji dan ili više da bi se nastali rastvoreni gasovi i ph vrijednost stabilizovala. Tek tada je bezbjedno staviti ribice u akvarijum.

Dodavanje previše ribica odjednom

Vlasnik akvarijuma je nestrpljiv da napuni akvarijum ribicama? Dodavanje previše ribica odjednom je nažalost još jedna uobičajena greška kod početnika. Dok se kolonije bakterija potpuno ne formiraju, akvarijum ne može na bezbjedan način da podrži previše ribica. U početku dodajte samo dvije male izdržljive ribice. Prije nego što dodate još ribica, sačekajte dok vrijednosti amonijaka i azota ne porastu i onda padnu na nulu.

Prenatrpanost

Čak i kada prođu početno postavljanje, veoma je uobičajeno da početnici u akvarijumskom hobiju prenatrpaju akvarijum. Iako iskusna osoba može uspješno gajiti jato od dvadeset sitnih ribica u akvarijumu od 10 galona, za početnika bi bilo katasrofalno da to pokuša. Iako je diskutabilno pravilo o tome koliko cm (inča) treba da bude po galonu, ono predstavlja dobro osnovno mjerilo od koga treba početi. Preporučujemo 80 posto neto galona vode u akvarijumu kao maksimalan broj koliko inča ribe treba držati u tanku. Neto galona vode je količina vode koja je smještena u akvarijum pošto su šljunak i dekoracije već ubačene. Na primjer recimo da akvarijum ima 16 galona vode pošto su dekoracije i šljunak dodati. Ako pomnožite 16 puta 80% dobijete rezultat 12,8- ili oko 13 inča (33 cm) ribe kao maksimalan broj.

Nekompatibilne ribice

Vlasnici akvarijuma koji su početnici često biraju ribice koje im izgledaju privlačno a da nisu upoznati sa njihovim potrebama po pitanju okruženja. Neke ribice se bore međusobno ili su im možda potrebni potpuno različiti uslovi u vodi. U oba slučaja, ne treba da ih držati zajedno. Uvijek istražite svaku vrstu prije nego što je izaberete kao društvo u akvarijumu. Izaberite miroljubive ribice koje napreduju u sličnim uslovima vode.

Pretjerano hranjenje

Greška broj jedan koju čine vlasnici ribica je pretjerano hranjenje. Ribice su oportunisti i uvijek će tražiti hranu. Samo zato što izgledaju kao da su gladne, ne znači da ih morate hraniti cijelo vrijeme. Hranite ih onoliko koliko mogu da pojedu za pet minuta. Za vrijeme postavljanja akvarijuma, hranite ribice ne više od jednom dnevno, a u kritičnim momentima kada su vrijednosti amonijaka ili azota visoke, odložite hranjenje na dan, dva da biste smanjili stvaranje otpada. Ribice lako mogu da izdrže sedam dana bez hrane, a da ne pretrpe nikakve posljedice.

Nedovoljna filtracija

Akvarijumski filter bi trebalo da filtrira svu vodu u akvarijumu barem tri puta u jednom satu. Ako to ne čini, znači da je premali. Ako se dvoumite oko veličine filtera, uzmite veći filter. Ne možete previše filtrirati akvarijum, ali možete ga nedovoljno filtrirati a to može biti štetno po vaše ribice.

Ako ne testirate vodu

Vlasnicima akvarijuma početnicima nije na magičan način dato saznanje o ciklusu azota kao ni potreba da kontrolišu hemijski sastav vode u akvarijumu. Zbog toga oni često nisu svjesni da je potrebno testirati vodu i ne uspjevaju da se izbore sa štetnim toksinima. Kada je prvi put uspostavljen ciklus azota i akvarijum postavljen, trebalo bi da se ostavi dan dva da pravilno funkcioniše. Prije nego što se dodaju ribice, trebalo bi da se testiraju ph vrijednost, tvrdoća, vrijednosti amonijaka i azota. Za vrijeme uspostavljanja ciklusa azota, važno je često testirati amonijak i azot. Pošto je uspostavljen ciklus azota, testirajte vodu jednom mjesečno da biste bili svesni neprimjećenih problema koji mogu nastati. Ako ribica iznenada umre, testirajte vodu da vidite da li se išta promjenilo.

Ako ne mjenjate vodu

Još jedna oblast u koju novi vlasnici akvarijuma nisu upućeni je održavanje akvarijuma u koju spada redovno mjenjanje dijela vode. Otpad se nagomilava u akvarijumu i može se ukloniti samo usisavanjem šljunka i zamjenom dela vode svježom vodom. Iako vaše ribice možda neće umreti, ako ne održavate akvarijum i ne mjenjate redovno vodu, one će biti pod stresom zbog nedovoljno kvalitetnog stanja vode. Zbog toga će biti više podložne bolestima i često će imati kraći životni vijek nego što bi trebalo da imaju.

(odrzavanje-akvarijuma.com)