Srijeda, 21 Februara, 2024

Naučnici proglasili da su Koale funkcionalno izumrle

Posljednje novosti

AKF – Australijska fondacija za Koale saopštila je da su koale “funkcionalno izumrle”, prenosi BBC.

Iz ove naučne nevladine organizacije posvećene očuvanju koala objavljena je informacija da samo 80.000 primjeraka ove životinje iz porodice torbara je ostalo u divljini, što predstavlja nedovoljan broj da bi se održale i u sljedećoj generaciji.

Koale koje predstavljaju endemsku vrstu iz Australije, izumiru jer su mnoge šume u kojima žive totalno uništene. Toplotni talasi uzrokovani klimatskim promjenama takođe za njih predstavljaju važan faktor.

AKF je proglasila koale “funkcionalno izumrlima”, što znači da je populacija pala ispod minimuma da više nema utjecaja na okolinu i ne igra ulogu u ekosistemu. Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki koje bi mogle da održe vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogle bi biti ozbiljna prijetnja za njihov opstanak.

Nedavne studije pokazuju da su hiljade koala uginule od dehidracije u intenzivnom toplotnom talasu u Australiji. Koale su milionima godina predstavljale ključni dio zdravlja eukaliptusovih šuma, jer jedu njihovo gornje lišce, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosistemu.

Ove životinje su prema nekim istraživanjima stare najmanje 30 miliona godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su jednom bile i izvor hrane za danas izumrle velike mesojede, tzv. megafaunu.

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...