Povratničkoj porodici u Glinjama ovca ojagnjila četvorke

0
326

U pitomom podmajevičkom mjestu Glinje kod Ugljevika starosjedioci se ne sjećaju da je ikada jedna ovca ojagnjila četvorke. Upravo takav prizor viđen je prije desetak dana u štali povratničke porodice Saračević, kojim je “superovca“ na svijet donijela četvero jagnjadi.

Ponosni vlasnik malog stada dvadesetogodišnji Hasan Saračević govori kako njihova “superovca“ nema dovoljno mlijeka da prehrani svoje potomstvo. 

“Ona hrani jedno, a ja na flašicu još troje. Nije mi teško i zaista sam sretan što jagnjad napreduje i odrasta“, kaže Hasan Saračević, koji je u obližnjem Teočaku završio bravarski zanat, ali kao povratnik nema posla u struci. 

Glinjani su prije agresije na BiH uglavnom radili u Termoelektrani Ugljevik. Mještani kažu kako se od 110 nekadašnjih radnika TE Ugljevik niti jedan bošnjačke nacionalnosti nije vratio na posao. Povratnici u Glinjama egzistenciju obezbjeđuju radom u poljoprivredi, dok je tek nekoliko mještana zaposleno u preduzećima na području Federacije BiH.

“Moja porodica vratila se u Glinje 1999. godine i od tada smo orijentisani na poljoprivredu. Imamo nekoliko krava muzara, a ja sam više iz hobija nabavio pet ovaca. Trenutno imam pet ovaca i šest jagnjadi, a kako je krenulo moje stado će se širiti“, priča nam Hasan Saračević, koji u Glinjama živi sa majkom Adilom, babom Nadilom, nenom Hanumkom, te sestrom Asimom i bratom Asimom.

Život u Glinjama nalikuje mnogim drugim mjestima u Republici Srpskoj. U proljeće i ljeto mjesto oživi, ali svake godine iznova dolazi sumorna jesen i zima. 

“Meni i mojim komšijama nedostaje posla, stabilnijih izvora primanja. Zbog toga je život u povratničkim mjestima težak, ali se nadamo boljem“, kaže za Klix.ba Hasan Saračević, dvadesetododišnjak koji će u svom kraju ostati upamćen kao vlasnik “superovce“ koja je ojagnjila četvorke.

(Klix.ba)