Srčani crv (Dirofilaria Immitis)

0
3453

Piše: Amina Hrković-Porobija

Srčani crv je potencijalno smrtonosan parazit koji prvenstveno napada pse, mačke i lasice, ali se inficirati mogu i divlje životinje. Ovaj parazit izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa koji žive u područjima umjerene i tropske klime. Srčani crv se prenosi sa životinje na životinju preko komaraca. Kada komarac ujede inficiranu životinju, mladi srčani crv, zvani mikrofilarija, ulazi u sistem komarca. Za dvije nedelje, mikrofilarija se razvija u zaraznu larvu unutar komarca; ove zarazne larve mogu se prenjeti na drugu životinju kada se ovaj komarac opet nahrani krvlju. Zarazna larva se razvija u odrasle srčane crve za otprilike šest mjeseci. Tokom prva tri mjeseca, larva se kreće kroz tijelo životinje, a na kraju stiže do krvnih sudova pluća. Tokom poslednja tri mjeseca, mladi crvi nastavljaju da rastu i da se razvijaju u zrele crve, a ženke dostižu dužinu i do 35 cm. Crvi oštećuju krvne sudove i smanjuju sposobnost srca da pumpa krv, što rezultira ozbiljnim oboljenjima pluća i srca. Kada životinja pokazuje znake oboljenja zbog infekcije odraslim srčanim crvom, oboljenje se naziva bolešću srčanog crva. Ako postoji prisustvo oba spola odraslih srčanih crva (5-7 meseci poslije infekcije), parenjem će proizvesti nove mikrofilarije. One mogu izazvati reakciju imunloškog sistema životinje koja može izazvati štetu na ostalim organima. Kod pasa odrasli srčani crv može da preživi čak od 5 do 7 godina.

Jedan od načina kako možete znati da li  Vaš kućni ljubimac ima infekciju ili bolest srčanog crva je da primjetite da se Vaš pas brzo umara posle laganih vježbi ili igre sa drugim ljubimcima. Blaga inficiranost neće pokazati odmah simptome bolesti dok se odrasli srčani crvi ne razviju u plućima. Kod pasa, simptomi ove bolesti mogu biti blag, uporan kašalj, umor nakon umjerene aktivnosti, lagane igre, smanjenje apetita i gubitak težine. Kako bolest bude napredovala, mogu se razviti problemi u radu srca, što najčešće dovodi do nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji, pa ljubimac izgleda kao da ima “otečen stomak.” Kod pasa zaraženih sa velikim brojem parazita može doći do naglog prestanka u protoku krvi unutar srca što dovodi do opasnog kardiovaskularnog kolapsa. Simptomi su naglo otežano disanje, blijede desni i krvavi ili taman urin “boje kafe”. Ako se  pas zarazi srčanim crvima, dostupno je liječenje, ali postoji značajan rizik u lječenju pasa od srčanih crva.

Mnoge stvari treba uzeti u obzir, čak i ako infekcija srčanim crvom nije tako česta u lokalnom području. Ako putujete sa ljubimcem u endemska područja za infekciju srčanim crvom, on će biti pod rizikom od infekcije. Divlje životinje, kao što su vukovi i lisice mogu biti nosioci srčanog crva. Komarci nošeni vjetrom, kao i transport zaraženih kućnih ljubimaca doprinose širenju ove bolesti. Veterinari preporučuju antigen test. Test otkriva prisustvo malih proteina koje ženke srčanih crva oslobađaju u krvotok psa. Pozitivan test nam govori da su u organizmu prisutne odrasle zrele ženke. Lažno negativni rezultati su rijetki, ali mogu se pojaviti ako je ljubimac inficiran “samo” mužjacima srčanog crva (zato što test detektuje samo antigene ženke), ako su prisutni samo jedan ili dva crva, ili ako su ženke nezrele. Ako Vaš veterinar sumnja da je rezultat testa lažno negativan, preporučit će da se ponovi testiranje drugim metodama. Rentgenski snimak grudnog koša i ultrazvuk mogu pomoći u dijagnosticiranju ove bolesti.

Preporučljivo je godišnje testiranje da budete sigurni da Vaš ljubimac nije zaražen, a ako je zaražen, omogućava ranu detekciju bolesti. Analiza krvi treba da se vrši godišnje, čak i kod životinja koje redovno dobijaju preventivne preparate. Ne zaboravite da samo veterinar može uraditi analizu koje će na odgovarajući način identifikovati, dijagnosticirati i napraviti najbolji plan za regulisanje i prevenciju bolesti srčanog crva kod vašeg psa. 

Naša preporuka: pošto je veoma toplo vrijeme i u čitavom regionu pa tako i kod nas imamo i povećanu populaciju komaraca, iz preventivnih razloga najbolje je psu uraditi analizu krvi na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Test “snap test” je brzi test gdje se pod mikroskopom traže mikrofilarije. Kao preventivna mjera postoje i tablete i ogrlica.