Apple upozorava: iPhone bi mogao ometati medicinske uređaje i pacemakere

0
293

roizvođači često daju preporuke o sigurnoj upotrebi svojih uređaja oko bežičnih ili magnetnih proizvoda kako bi se spriječile moguće smetnje. Apple upozorava kupce da bi njegovi pametni telefoni mogli ometati medicinske uređaje, uključujući pacemakere.U obavijesti objavljenoj na Appleovoj stranici za podršku u subotu, kompanija se nadovezala na prethodno objavljene sigurnosne informacije, upozoravajući korisnike da iPhone sadrži magnete i radiostanice koji emitiraju elektromagnetska polja i može ometati medicinske uređaje poput ugrađenih pacemakera i defibrilatora.

Obavijest od subote posebno se odnosi na sva četiri iPhone 12 modela, kao i dodatke MagSafe.

Apple (AAPL) primjećuje da verzije iPhone 12 sadrže više magneta nego prethodni modeli iPhonea, ali su također rekli da ne predstavljaju veći rizik od od ranijih modela.

Apple je naveo da medicinski uređaji mogu sadržavati senzore koji mogu reagirati na magnete ili radiotalase koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Kompanija preporučuje da iPhone i punjače MagSafe držite na sigurnoj udaljenosti od medicinskih uređaja, piše CNN.

Kada je Apple prošle jeseni predstavio iPhone 12, kompanija je također najavila povratak MagSafe, nekada omiljene MacBook funkcije za iPhone. Kupci mogu kupiti MagSafe priključne stanice za bežično punjenje svojih uređaja i druge magnetske opreme, uključujući futrole i novčanike koji se pričvršćuju na stražnju stranu telefona.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom zašto sada proširuje sigurnosne smjernice. No, časopis Heart Rhythm Journal objavio je ranije ovog mjeseca izvještaj u kojem se tvrdi da bi magneti u iPhoneu 12 koji ga čine kompatibilnim s MagSafe dodatkom mogli ometati defibrilator.

“Posavjetujte se sa svojim doktorom i proizvođačem medicinskih uređaja za informacije specifične za vaš medicinski uređaj, kao i trebate li održavati sigurnu razdaljinu između vašeg medicinskog uređaja i iPhonea, ali i bilo koje dodatne opreme MagSafe”, navodi se u obavijesti kompanije Apple.

Još jedna stvar koju korisnici iPhone 12 trebaju biti svjesni kada koriste MagSafe punjače: “Izbjegavajte stavljanje kreditnih kartica, sigurnosnih znački, pasoša između svog telefona i MagSafe punjača, jer magneti mogu oštetiti trake ili RFID čipove u tim predmetima. Ako imate futrolu za telefon u kojoj se nalaze takvi predmeti, uklonite ih prije bežičnog punjenja uređaja”.

prenosi klix.ba