Istraživanje zdravlja kućnih ljubimaca iz COVID-19 pozitivnih kućanstava u Zagrebu

0
281

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ovim putem poziva zainteresirane građane za sudjelovanje u istraživanju utjecaja boravka kućnih ljubimaca u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim vlasnicima na njihovo zdravlje.

Ukratko o istraživanju

Svakodnevni porast broja novooboljelih u Republici Hrvatskoj ujedno prati i veća mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom. Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije SARS-CoV-2 virusom na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat. Istovremeno, nedostatne znanstvene spoznaje izazivaju zabrinutost vlasnika i opće javnosti. Vlasnicima želimo ponuditi mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na prisutnost SARS-CoV-2 protutijela.

Na Klinikama Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kućnim ljubimcima napraviće klinički pregled, uzeti uzorke krvi, obriske sluznica te rendgensku pretragu Vaših ljubimaca. 

Uvjeti sudjelovanja

Kako biste se prijavili za sudjelovanje u istraživanju, potrebno je imati pozitivni nalaz vlasnika i/ili ukućana (PCR ili brzi antigenski test) na COVID-19, dokaz o vlasništvu nad životinjom te ispuniti upitnik koji se nalazi na zvaničnoj stranici.

Upitnik je nešto opsežniji te se sastoji od dva dijela: podaci o životinji te podaci o vlasniku i članovima kućanstva koji su bili zaraženi. Podaci iz ovog upitnika izuzetno su važni kako bi mogli dati smjernice vlasnicima u budućnosti, kako najbolje zaštititi svoga ljubimca od infekcije. Naglašavamo da su svi podaci iz ispunjenog upitnika povjerljivi i biti će prikupljeni i čuvani u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka.

Naravno, napominjemo, da će se pregled i testiranje kućnih ljubimaca čiji su ukućani trenutno pozitivni i u izolaciji provesti TEK NAKON proteka propisanog perioda izolacije.

Kako je ova inicijativa financirana od strane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, broj sudionika je ograničen. Za sudjelovanje se potrebno prethodno naručiti na mail: covid.ljubimci@vef.hr uz dostavu ispunjenog obrasca. Prilikom pregleda životinje bit će potrebno predočiti pozitivni COVID-19 nalaz i dokaz o vlasništvu nad životinjom.

više informacija na https://www.vef.unizg.hr/koronavirus/istrazivanje-zdravlja-kucnih-ljubimaca-iz-covid-19-pozitivnih-kucanstava-poziv/