Kako odabrati ribicu za akvarijum?

0
1124

Svako ko odluči da kupi akvarijumsku ribicu želi onu koju će za duže vrijeme imati u svom akvarijumu. 

To znači da bi trebalo da izabere prije svega zdravu i mladu ribu koja se lakše prilagodi novom staništu.

Osnovni uslov izbora je da se željena vrsta ribe slaže s ostalim ribama u već postojećem akvarijumu, odnosno da biramo vrste koje se međusobno podnose i koje imaju slične životne uslove vezane za temperaturu vode, kiselost i tvrdoću…

Odabrati zdravu i mladu ribu nije jednostavno, pa ni onim iskusnijim akvarističarima. Rast i razvoj ribe zavisi od raznih uslova, od količine i kvaliteta hrane dostupne ribama, temperature vode, do osvjetljenosti staništa – akvarijuma. Zbog svega toga veličina ribe ne pokazuje tačnu starost, tako da manja riba može biti starija od krupnije iste vrste.

Postoje načini za određivanje starosti riba, kao što je određivanje starosti po razmaku prstenova na ljuskama ribe, ili kod riba koje nemaju ljuske po izgledu glave ribe, ali za ocjenu starosti po navedenim načinima potrebno je iskustvo. Zato je bolje obratiti više pažnje da riba bude zdrava.

Zdravlje ribe možemo procjeniti po pokretima ribe, riba mora da živahno pliva raširenih peraja, ne smije da pliva ukoso! Zdrava riba zainteresovana je za hranu i okolinu, ne pluta po površini i ne zadržava se previše na dnu, osim vrsta poput somića. Koža im mora biti glatka, sjajna i neoštećena, ne smije imati tragove ugriza ili mrlja, a naročito moramo obratiti pažnju da nema tragova bijele tanke paučine.

Oči ribe prate oblik glave i ne smiju da budu mutne. Peraja moraju da im budu cijela, ne izgrižena.

Poslije izbora ribe, bitan je i način prevoza ribe od mjesta kupovine do novog akvarijuma. Ako ribu kupujemo ljeti ili zimi, kada su razlike između kućnih i spoljnih temperatura znatne, moramo smanjiti mogućnost stresa zbog naglih i većih promjena temperature. Kod dužih putovanja kesicu s ribom dobro je staviti u kartonsku kutiju obloženu stiroporom.

Novu ribu nikako ne smijemo odmah staviti u akvarijum s drugim ribama! Za novu ribu moramo osigurati mali privremeni akvarijum u kojem će provesti petnaestak dana, kako bismo bili sigurni da riba nije zaražena nekom bolešću. Time ćemo spriječiti eventualno širenje bolesti na ostale ribe. Ako riba uspješno prebrodi te prve dve nedjelje možemo je premjestiti u akvarijum s ostalim ribama.

(giornal.hr)