1.300.000 eura kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge

0
267

Sredstva koja je odobrila Europska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge”, naveo je ministar Košarac.

Ministar vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Europska komisija odobrila BiH 1.300.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge. Riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati Generalni direktorat Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i Ured za veterinarstvo BiH.

”Nakon što je ekspertna grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji afrička svinjska kuga i potencijalno ugroženim zemljama, Ured za veterinarstvo BiH obratio se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan”, istaknuo je ministar Košarac.

On je naveo da u BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge. ”Moramo djelovati preventivno da bismo zaštitili naše farmere i spriječili pojavu ove bolesti. Sredstva koja je odobrila Europska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge”, naveo je ministar Košarac.

prenosi bljesak.info