Srijeda, 21 Februara, 2024

Medvjedica Aida uživa u novom domu u Pionirskoj dolini Sarajevo

Posljednje novosti

Medvjedica „Aida“ koja je prije mjesec stigla u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt Sarajevo danas je vrlo veselo i razigrano mladunče, koje uživa u svojim svakodnevnim igrarijama i ljubavi koju joj pružaju uposlenici zaduženi za brigu o njoj. Postala je i velika miljenica posjetilaca rekreativno – zabavnog centra, a oni najmlađi znaju joj i ime, kao i priču zbog čega je polovinom maja stigla u „Pionirsku dolinu“, kao jedino mjesto gdje joj je mogla biti pružena šansa da preživi.

Mjesečni karantin u kojem je osnovno bilo hoće li mladunče mrkog medvjeda, staro oko tri mjeseca, neuhranjeno, bez majke, uopšte preživjeti i osamostaliti se završen je uspješno, a Aida se sada u potpunosti prilagodila. Tri puta je teža nego kada je stigla u „Pionirsku dolinu“, prema posljednjem vaganju već ima preko 12 kilograma, a veterinarske pretrage urađene tokom 30 dana pokazuju i da je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanje.

Aida je, nakon karatina, dobila i potpuno novi dom, sa velikim dvorištem, a tokom dana najviše vremena provodi upravo u igri s vodom, šarenim igračkama, te trčkaranju i izležavanju po travi. Njene igrarije sada mogu vidjeti i posjetioci koji dođu, a kao i svako mladunče Aida je najveselija kada joj u posjetu dođu djeca. Njen novi dom, u potpunosti je prilagođen upravo njoj, jer osim prostora koji ima zatvoreni dio nastambe, u dovorištu ima potreban mobilijar za njen potpun razvoj i rast.

Doduše Aida će u to domu ostati dok ne izraste u veliku medvjedicu, a onda će se pridružiti svojim odraslim rođacima, mrkim medvjedima koji već godinama žive u „Pionirskoj dolini“.
Zahvaljujući vrlo predanom radu i trudu uposlenika „Pionirske doline“ Aidinu prvobitnu ishranu činilo je mlijeko koje je pila iz flašice, a na meniju joj je bilo u potpunosti usitnjeno voće i povrće, te med. Već za nekoliko dana u „Pionirskoj dolini“, shodno njenom oporavku, obroci su postajali raznovrsniji, počela je jesti meso i drugu hranu. Aida je i sada na posebnom režimu ishrane. Pošto je beba još uvijek pije i mlijeko, hrani se pet puta dnevno, a s obzirom da odrasta bez majke vrlo se vodi računa da njeni obroci imaju sve potrebno za njen rast i razvoj, kao i to da ona uči da jede sama.

Stoga i molba posjetiocima koji dođu da vide Aidu, da se pridržavaju uputa te da grickalice i drugu neadekvatnu hrane ne ubacuju u Aidino dvorište. Smoki i druge stvari mogu joj samo naštetiti. Te upute svakako važe i za druge životinje zoo vrta.

U novom domu Aida je, tokom povišenih temperatura pokazala da najviše voli uživati u vodi, pa je plan uskoro, dok se u potpunosti osamostali i ojača, izgradnja posebnog bazen s vodom kako bi mogla uživati i rashladiti se.

Inače Aidin smještaja u „Pionirsku dolinu“ prije mjesec bio je vrlo rizičan i neizvjestan projekat za zoološki vrt, ali s obzirom da se radilo o jedinoj šansi da mlada medvjedica pokuša biti spašena od uginuća, „Pionirska dolina“ i preduzeća „Park“ uključili su sve resurse i krenulo se borbu za Aidin život. Ona je inače u naš zoo vrt stigla iz šuma u blizini Tarčina, jer su joj krivolovci ubili majku, a onda je ona u potrazi za hranom utočište našla u dvorišu stanovnika sela Gunjani.

Danas Aidina tužna priča polako, ali sigurno postaje ljepša, jer ona raste, igra se i sretna je u svom novom domu. Međutim tema krivolova, posebno ugroženih životinjskih vrsta na našim prostorima, trebala bi biti predmetom ozbiljnog interesovanja svih relevantnih institucija.

prenosi: KJKP Park

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...