Akvarijska riba – Pterophyllum scalara

0
1110

Skalari (Pterophyllum scalare) su vrsta riba koje zbog svoje ljepote i neobičnog oblika privlače pozornost ljubitelja akvaristike. Skalar je definitivno jedna od najomiljenijih ribljih vrsta u slatkovodnoj akvaristici. Velika većina akvarista je bar u nekom trenutku imala skalare u svom akvarijumu.

Specifičnost skalara je da imaju visoko i bočno spljošteno tijelo. Samo tijelo je ovalnog oblika, veliko leđno i analno peraje daje im oblik trougla, a grudna peraja su končasta i duga. Skalari žive u vodama bogatim vegetacijom, a karakterističan oblik tijela omogućava im da se provlače kroz biljke. Dostižu dužinu do 15 cm i visinu tijela do 25 cm, dok je životni vijek od 8 do 10 godina. Divlje ribe se rijetko mogu naći u prodaji, pa većina skalara u prodavnicama potiće od domaćih uzgajivača. Skalari još kao mlade ribice prave monogamne parove i  sa istim partnerom ostaju do kraja života. Predstavljaju izvrsne roditelje koji će svoju ikru i mlađ braniti od predatora.

Po prirodi su miroljubive ribe koje su prilično krupne i o tome treba voditi računa kada se biraju ribice za akvarijum sa skalarima jer sve suviše sitne ribe mogu biti pojedene. Iako spadaju u ciklide, mnogo su nježniji od drugih ciklida slične veličine, pa ih treba kombinovati samo sa manjim vrstama.

Jedan od faktora koji negativno utiče na opstanak skalara je stres tokom lova, uzgoja ili prenosa (Ross i Ross 2008). Stres smanjuje otportnost riba i to dovodi do pojave raznih bolesti ali i uginuća.

Mrijesni par skalara (UNSA VFS)