Rijetke pasmine pasa koje su na rubu izumiranja

0
431

Malo je ljudi koji poznaju sve pasmine pasa na svijetu, a neke od njih su toliko rijetke da mnogi za njih nisu ni čuli.

Određene pasmine pasa žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku svijeta, a neke se koriste strogo u određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanja ovaca, stoga je malo vjerojatno da ste za neke od takvih pasmina čuli ako se takvim djelatnostima ne bavite.

Ovo su tri najrjeđe pasmina pasa na svijetu, prema pisanju Petplana, pa provjerite jeste li se s nekom od njih već susreli.

1. Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje pijeska. Karakterizira ga mršavo i gipko tijelo te kraljevsko držanje.

Poznat je kao vrlo nježna i porodici privržena pasmina. Prema strancima je nepovjerljiv i ne vole kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svakodnevno, a budući da dolaze iz pustinje uživat će u ljetnim danima. Iz istog razloga zimi će im trebati odjeća jer ne podnose hladnoću.

2. Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, no izuzetno je privržen, razigran i vjeran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka i obrasla u dlaku.

Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Johna iz 13. vijeka, a danas je gotovo na granici izumiranja. Narastu i do tjelesne mase od preko 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse, budući da im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline.

3. Mudi

Ova mađarska pasmina koristila se uglavnom za čuvanje stoke i ovaca, a danas ih je u svijetu manje od hiljadu. Rijetko ih se viđa izvan Mađarske i okolnih zemalja, a navodno je nastao u 19. vijeku križanjem poznatih pasmina pumi i puli.

Mudiji su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog vijeka, no od svojih vlasnika očekuju puno truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani te će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.

prenosi klix.ba