Evidentiranje ljubimaca u državnu bazu podataka zakonska obaveza

0
379

Nakon što je početkom novembra Inspektoratu veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo omogućen nesmetan pristup i korištenje državne baze podataka za kućne životinje, intenzivirani su inspekcijski nadzori u postupku kojih se vrše provjere u vezi sa označavenjem i kontrolom kretanja, kao i provođenjem obaveznih mjera zaštite zdravlja pasa.

Iz tog razloga pozivaju sve vlasnike i držaoce pasa da kod nadležnog veterinara izvrše pravovremeno označavanje životinja, koji će i unijeti podatke u državnu bazu, a nakon toga vlasniku izdati propisanu ispravu, pasoš, sa podacima o provođenju obaveznih preventivnih mjera zaštite zdravlja, kao i drugih veterinarskih intervencija nad konkretnom, identifikovanom životinjom.

Mikročipovanju podliježu svi psi u roku od sedam dana od dana prvog sticanja vlasništva, dok je označavanje za životinje koje ne mijenjaju vlasnika obavezno nakon navršena tri mjeseca starosti psa, a najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnila. Bitno je naglasiti da se i prethodno mikročipovani psi, također, trebaju evidentirati u državnu bazu podataka.

Ukoliko se u postupku kontrola utvrdi da vlasnik nije obavio mikročipovanje psa, odnosno nije osigurao evidentiranje psa u državnu bazu podataka, a samim ti i pasoš za ljubimca, kantonalni veterinarski inspektor djelovaće izdavanjem prekršajnog naloga koji za ovu vrstu prekršaja iznosi 300,00 KM.

Istom novčanom sankcijom kaznit će se i vlasnik ili držalac psa koji nadležnoj veterinarskoj organizaciji pravovremeno ne prijavi promjene u vezi sa životinjom, odnosno nabavku životinje, njeno uginuće ili nestanak.

Neometan pristup državnoj bazi podataka, koju vodi i ažurira Agencija za označavanje životinja Bosne i Hercegovine, značajno je unaprijedio i olakšao rad inspekcijskih organa u ovom segmentu nadzora.

S ciljem najave ovih aktivnosti i promovisanja odgovornog vlasništava Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa Fondacijom Dogs Trust BiH istovremeno je pokrenula i provdi medijsku kampanju “Registrovan pas, odgovoran vlasnik sretna zajednica!”.