Kako da zaštitite vašeg psa od ugriza krpelja

0
362

Psi su posebno podložni ugrizima krpelja i bolestima koje oni prenose, zbog čega je potrebno poduzeti sve mjere kako bi zaštitili vašeg ljubimca od potencijalnih zdravstvenih posljedica. Od preventivnog vakcinisanja do svakodnevnih pregleda donosimo nekoliko načina koji mogu pomoći pri prevenciji neželjenih posljedica.

Ugrizi krpelja kod pasa se najčešće ne otkrivaju tako lako, a znakovi se ne moraju pojaviti u periodu od 7 do 21 dan nakon ugriza, pa čak i duže, zbog čega je neophodno pažljivo motriti na promjene u ponašanju ili apetitu vašeg ljubimca.

Vakcine nisu dostupne za većinu bolesti koje se prenose krpeljima, a one ne mogu spriječiti krpelje da se ipak zakače za vašeg psa. Međutim, pored vakcinacije uz pridržavanje određenih mjera i niza postupaka taj rizik možete smanjiti na minimum.

Izbjegavajte poznata staništa krpelja

Krpelji naseljavaju gusta, šumovita vegetativna područja – obraslo grmlje, livade s gustom travom i mjesta na kojima je tlo prekriveno trulim lišćem.

Oni imaju senzore toplote koji mogu detektovati tjelesnu toplinu koju emitira pas, a vrlo lako se hvataju za krzno psa i provlače do površine kože. Zbog toga se potrudite da pas ostaje na stazi kada šetate te izbjegavajte gusto rastinje.

Svakodnevno češljajte i provjeravajte krzno svog psa

Posebnu pažnju obratite ukoliko je pas bio vani, jer oni imaju tendenciju da pokupe mnogo više krpelja od ljudi.

Nakon šetnje obavezno pročešljajte krzno te istovremeno pregledajte kožu kako biste bili sigurni da nijedan krpelj već nije zaživio. Ne zaboravite provjeriti između prstiju, iza i unutar ušiju, trbuh te dijelove oko repa i glave.

Korištenje insekticida

Kada je u pitanju korištenje insekticida postoje razlličite metode: od upotrebe spreja do zaštitne ogrlice. Pokušajte nanijeti insekticid direktno na kožu vašeg psa radi dugotrajne zaštite. Ovo je možda najlakše rješenje, a jednokratna doza će zaštititi vašeg psa 30 do 90 dana.

Ogrlice protiv krpelja su također efikasne i relativno nenametljive, a treba ih mijenjati svaka 3 do 4 mjeseca. Mnoge ogrlice od krpelja sadrže pesticid koji je siguran za pse, a koji ubija krpelja bez trovanja psa.

Šampon protiv buha i krpelja

Kupajte svog psa šamponom protiv buha i krpelja. Ovi su proizvodi prvenstveno dizajnirani da vašeg ljubimca riješe krpelja koji on već ima na sebi, iako neki šamponi imaju dugotrajno djelovanje.

Da biste pravilno koristili šampon protiv buha i krpelja, morate nanijeti šampon po cijelom tijelu svog psa, a zatim ga ostaviti da djeluje najmanje 10 minuta prije nego što ga isperete. To vrijedi za gotovo svaki ljekoviti šampon. Ne zaboravite zaštititi oči i uši svog psa.

klix.ba