Srijeda, 21 Februara, 2024

Iz minskog polja spasili osam tek okoćenih psića

Posljednje novosti

Osam tek okoćenih psića, koje je netko potkraj prošloga tjedna bešćutno ostavio u minski sumnjivom kanalu kod Vinkovaca, spašeno je zahvaljujući velikom srcu dvojice pirotehničara – Alena Matičića iz Čepina i Danijela Strmečkog iz Ernestinova.

Prizor koji su vidjeli kada su u ponedjeljak stigli na teren kod Vinkovaca nije ih ostavio ravnodušnima. Osam nemoćnih bića, koja još nisu ni progledala, ležalo je u kanalu ostavljeno na milost prirodi, a onima koji su ih tamo donijeli nije smetalo ni to što je riječ o potencijalno miniranom prostoru. Pirotehničari su bez razmišljanja ušli u kanal i prenijeli psiće ne drugu, sigurnu stranu. Napravili su im krov i odmah pokrenuli akciju njihova spašavanja.

Ne bi preživjeli noć

– Nazvao sam suprugu da kontaktira udruge za zaštitu životinja kako bismo ih negdje smjestili, no morali smo se vratiti svojim radnim obvezama, tako da smo se Danijel i ja tek navečer mogli vratiti po njih. Od kuće sam ponio škafić, mlijeko i dudicu, pa smo ih odmah počeli hraniti. Mislim da oni tu noć na otvorenom ne bi preživjeli – kaže Alen. On je sličnu akciju imao i prije pet godina, kada je kod Novske pronašao četiri psića i dovezao ih u Slavoniju, smjestivši dva u Osijek, a dva u Vinkovce.

Ovaj se put spašavanje psića odvijalo u suradnji s volonterima iz osječke udruge Pobjeda koja vodi skrb o Azilu za napuštene pse u Nemetinu. Oni su preko Facebook stranice uputili apel tražeći osobe dobra srca koje bi privremeno udomile malene pse.

Akciju je koordinirala volonterka Stela Rakas, koja u udruzi inače ima status “mame”, jer svi psići koji budu pronađeni na ovaj način prvih nekoliko dana prije odlaska u udomiteljstvo provedu kod nje. U ovoj godini Stela je tako bila mama 50-ak psića. – Vrlo brzo našem su se apelu odazvali Andrea Krištof iz Osijeka i Matko Pušić iz Ladimirevaca, koji su uzeli po četvero psića. Sretni smo što je ova priča ovako završila, ali istovremeno je prisutna i tuga s obzirom na to kako vjerojatno završavaju brojni drugi za koje i ne doznamo – rekla je Stela.

A kod gospođe Krištof ovih je dana vrlo živo: četvero spašenih psića pridružilo se njezinim ljubimcima, trogodišnjoj kujici Mrvi i osmomjesečnom bijelom mačku Pahulji.

Brižna maca

– Ja sam inače aktivnija u udomljavanju mačaka, ali kada sam na Facebooku vidjela da se traže udomitelji za psiće, odlučila sam se javiti, jer sam do Nove godine slobodna, pa mi neće biti problem skrbiti se o njima – kaže Andrea Krištof, koju smo posjetili skupa s pirotehničarima, a zatekli smo je baš u vrijeme kad je hranila psiće.

– Moram ih hraniti svaka dva sata, ali nije mi teško ustajati ni po noći. Do sada nisam imala iskustva s tako malim psićima i, iskreno, očekivala sam malu pomoć od Mrve, koja je ispočetka bila jako znatiželjna, ali sada se potpuno isključila i čak bih rekla da ignorira naše goste. Mislim da je malo ljubomorna, ali zato ih mačak često obilazi – rekla je Andrea, koja je psićima u njihovu košaru stavila i velikog plišanog medu, oko kojeg se oni skupljaju kao oko svoje mame.

izvor: jutarnji.hr

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...