Posebna vrsta cvrčaka uskoro ustaje iz zemlje nakon 17 godina mirovanja

0
407

Nakon džinovskih stršljena, koronavirusa, sada se u SAD-u pojavljuje “nova briga”, a riječ je o insektima cikadama i očekuje se da se 1,5 miliona njih pojavi na području ove države s obzirom na to da je proljeće njihovo godišnje doba.CNN piše da su cikade vrsta cvrčaka koji spavaju 17 godina pod zemljom te se iz nje pojavljuju nakon tog perioda, razmnožavaju se i onda uginu.

S prvim zrakama sunca odbacuju ljušturu, cvrče iz sveg glasa, lete, pare se i vrlo brzo uginu.

Otprilike sedmicu nakon što se pojave iznad površine zemlje, odrasli se kukci pare, a ženka polaže od 400 do 600 jajašaca pod koru drveća. U sljedećih nekoliko sedmica iz tih jajašaca se izlegnu ličinke koje padnu na tolo, naprave rupu na zemlji i tada počinje njihov dugi podzemni život. Nakon 13 ili 17 godina, ovisno o vrsti, pojavi se nova generacija odraslih cikada i onda sve kreće ispočetka.

Ove godine ovaj jedinstveni fenomen bi se mogao pojaviti u jugozapadnoj Virginiji, dijelovima Sjeverne Karoline i Zapadne Virginije, a ono što tješi je činjenica da cikade nisu opasne po ljude, već samo cvrčanjem stvaraju veliku buku.

“Zajednice i farme na kojima se pojavi veliki broj cikada mogu se suočiti s velikom bukom. Nadam se da će je upravo ta rijetka pojava koja je zadivljujuća nadjačati”, kazao je entomolog Eric Day.

Međutim, cikade predstavljaju problem za orhideje, vinovu lozu i drveće jer su upravo to mjesta u koja ženka polaže jajašca.

“Cikade se mogu pojaviti u velikom broju, a poljoprivrednici u tim periodima trebaju biti oprezni”, kazao je Doug Pfeiffer, profesor na odjelu entomolofije Virginia Tech-a.

Cikade su krupni insekti s krilima koji se pojavljuju godišnje ili periodično. Misterija je u tome što se upravo ti periodični pojave na svakih 13 ili 17 godina i nijedna teorija još sigurno nije utvrdila nastanak njihovog životnog ciklusa.