Krava otelila petero teladi

0
455

Stočar Milisav Nešković (88) iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca od jedne krave dobio je petoro teladi, što veterinari objašnjavaju kao naučni fenomen.

Krava rase “simentalka” po imenu Dunavka, stara tri godine, osjemenjena je u martu, a sinoć se otelila mjesec dana prije roka, uz pomoć veterinara. 

Nešković je za agenciju Beta danas izjavio da je vidio da krava ima nagon za teljenje i odmah je pozvao veterinara i za petnaestak minuta na svijet je stiglo petoro teladi, dvoje muškog i troje ženskog pola.

Pošto je riječ prevremenom teljenju, preduzete su posebne mjere njege i ishrane na četiri sata, a dvoje teladi je već danas ustalo i tražilo da sisa, dok njihova majka još ne može da ustane.

Najstariji veterinar u Gornjem Milanovcu Rade Jevremović koji taj posao radi 47 godina, za agenciju Beta rekao je da se u svojoj praksi i na studijama veterine nije sreo sa takvim slučajem.

– Najvažnije je da se telad sada pravilno njeguju i da im u staji bude odgovarajuća temperatura, a za ovo će se zainteresovati i nauka – rekao je Jevremović.

Nešković, koji živi sa suprugom koja ima 76 godina i kćerkom, ističe da će se preseliti u staju, dok telad ne ojačaju.

Alo.rs