Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu osvojio prvo mjesto na manifestaciji Evropska noć istraživača 2019

0
1258

Sinoć je širom Evrope održana Evropska noć istraživača na inicijativu Evropske komisije od 2005. godine i dio je programa Horizont 2020, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača i u Bosni i Hercegovini tačnije u gradovima Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla, Zenica, Goražde, Bijeljina i Konjic.

Manifestacija predstavlja promociju naučnih istraživanja kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o utjecaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučnoistraživačkog rada u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim satima u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog utjecaja istraživača na svakodnevni život, te na promoviranju karijere istih, posebno kod mladih.

Ove godine, kroz slogan „LET’S STEAM: Stvarajmo nove prilike“, Univerzitet u Sarajevu je pozvan da bude partner u realizaciji ovog interesantnog programa u cilju predstavljanja svojih aktivnosti stručnoj zajednici, mladoj populaciji potencijalnih studenata, ali i široj javnosti Bosne i Hercegovine.

Svoje aktivnosti su ispred UNSA na 20 interaktivnih pokaznih „štandova“ između ostalih predstavili Veterinarski fakultet, Akademija scenskih umjetnosti, Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Farmaceutski fakultet i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet.

Među reprezentativnijim štandovima je bio i Centar za marinsku i slatkovodnu biologiju SharkLab koji su prezentovali svoj rad, opremu i preparate koji su privukli mnogobrojne posjetitelje.

Posebno su bili interesantni štandovi Veterinarskog fakulteta koji su zbog opreme i svog obima bili smješteni na dvije lokacije. U jednom dijelu svoj naučno istraživački rad su prezentovale Katedre za higijenu namirnica i Katedra za parazitologiju, a u drugom dijelu su Klinike fakulteta, Katedra za peradarstvo i Katedra za fiziologiju domaćih životinja sa Centrom za marinsku i slatkovodnu biologiju SharkLab imali zajednički paviljon.

Na ovim štandovima posjetitelji su imali priliku da se upoznaju sa projektima istraživanja krpelja u Bosni i Hercegovini, telemetrijskog praćenja životinja, različitim analizama higijenske ispravnosti živežnih namirnica, anatomijom goveđeg srca, a u isto vrijeme su mogli da sudjeluju u pravljenju krvnog razmaza i gledanju istog pod mikroskopom, izolaciji DNA iz pljuvačke, pregledu psa i demonstraciji izvođenja auskultacije srca i EKG-a kod pasa.

Da se kompletan tim Veterinarskog fakulteta ove godine potrudio dokaz je i osvojeno prvo mjesto prema ocijeni publike, koja je Veterinarski fakultet proglasila kao najboljeg izlagača sa najviše interakcije sa publikom, najzanimljivijim prezentacijama i kao najreprezentativnijeg za promociju Veterinarskog fakulteta i Univerziteta u cjelini. S obzirom da isti ove godine slave 70 godina svog uspješnog rada i postojanja ovo je odličan uvod za obilježavanje godišnjice.

U čast 70. godina postojanja i rada Veterinarskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu najavljujemo novo druženje uz ARTES / 2. naučno – stručni skup o egzotičnim i divljim životinjama koji će se održati 2.-3.11.2019. na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Pogledajte našu FB galeriju slika.