Srijeda, 21 Februara, 2024

Maltezer

Posljednje novosti

Maltezer predstavlja malu pasminu koja ima meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku.

Neki maltezeri imaju uši boje svijetlog limuna, crnu njuškicu i duboke crne oči, koje se kriju ispod šiški. Krzno im može imati tragove blijede narančaste nijanse.

Iako ovaj pas izgleda ljupko kao plišana igračkica, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Maltezer je vrlo zaigran i hrabar, odan je zaštitnik svoga gospodara i s njegovom se djecom najradije igra. Jedan je od hipoalergenskih pasmina pasa.

Ovaj majušni pas može težiti od 1,4 do 3 kg, a ako se ugoji i ulijeni, za to je isključivo kriv njegov vlasnik, koji ga previše hrani ili mu čak daje slatkiše. Mužjak i ženka su otprilike jednako teški.

Prosječna životna dob iznosi 9-11 godina, a u nekim slučajevima može biti i duža zavisno od uslova života.

Održavanje dlake

Ova pasmina skoro da se ne linja i zato se preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama. Ali to ne znači da ipak njegova dlaka ne zahtjeva određenu njegu i to svakodnevno češljanje kao i povremeno kupanje. Poslije kupanja obavezno psa trebate dobro posušiti i višak dlaka oko ušiju ukloniti.

Historijat pasmine

Maltezer se smatra jednom od najljepših pasmina u FCI grupi IX odnosno grupi pasa za pratnju, a također je poznat kao jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Prva slika maltezera potječe iz Egipta, tačnije grada Fayum.

Porijeklo:Malta

Kategorija:IX – patuljasti psi i psi za pratnju

Veličina:mala

Prosječan životni vijek:12-14 godina

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...