Kako se psi brzo osuše?

0
431

Slijedeći put kada vaš pas iskoči iz vode i otrese se odmah pored vas nemojte se nervirati zato što ste mokri pošto ćete prisustvovati crti evolucije o čijoj imitaciji inženjeri sanjaju.

Krzneni sisari mogu da sa sebe otresu skoro 70 odsto vode u svega jednoj sekundi, sudeći po novom istraživanju. Studija je posmatrala 16 različitih vrsta sisara i brzinu kojom one sa sebe otresaju vodu i otkrili da što je životinja manja potrebna je veća brzina otresanja da bi se osušila.

„Mislimo da je ovo rezultat jako dugog procesa evolucije koji je današnjim sisarima omogućio da budu ovoliko efikasni. Zamislite da možete da izađete iz kade i umjesto da koristite peškir samo treba da pritisnete dugme i u sekundi ste skoro suhi“, izjavio je Dejvid Hu sa Univerziteta Georgia tech.

Sušenje za sisare predstavlja razliku između života i smrti. Prosječan čovjek poslije tuširanja na sebi može da ima skoro pola litre tečnosti, a sposobnost brzog sušenja pogotovo je bitna tokom zime.

Hu je sa kolegama izračunao da pas od 30 kilograma sa pola litre vode na sebi koristi svega 20 odsto ukupnog broja unešenih kalorija kako bi ostao ugrijan tokom sušenja na vazduhu.

Cijeli proces otresanja vode kreće od glave koja omogućava dovoljno veliki energetski talas koji se potom širi ostatkom tela. Glavu je takođe moguše više okrenuti tako da su talasi znatno više amplitude.

Kada proces započne cijelo tijelo, zajedno sa kožom, počinje da se trese ali pošto ono ne može da se rotira koliko i koža, tokom procesa sama koža se uvija što doprinosi kompletnom ubrzanju. Ovo takođe objašnjava i zašto pojedine životinje imaju opušteniju kožu.

(B92)