Najezda zmija u svim dijelovima BiH

0
583

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH posljednjih dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Nedavno su zmije viđene i u koritu rijeke Miljacke u Sarajevu, tačnije kod zgrade „Papagajke“.

Međutim, zanimljivo je da mnogi građani navode da u ovo doba godine odavno nisu vidjeli toliki broj ovih opasnih gmizavaca, čiji ujed kod nekih može biti i fatalan. S tim u vezi, stručnjaci pojašnjavaju da bi sve to mogao biti uticaj poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati njihovo veće prisustvo. Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su i u preduzeću “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca.

Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljećnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama.

Zato da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju bez panike je polako zaobiđite.

Ipak se ne zna da li sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova, zato ima ona narodna „Bolje spriječiti nego liječiti“.