Pronađen prvi fosil dinosaura direktno povezan sa udarom asteroida

0
390

U američkoj državi Sjeverna Dakota na nalazištu Tanis pronađena je fosilizirana noga dinosaura na kojoj je očuvana čak i koža. Naučnici tvrde da je dinosaur kojem je ova noga pripadala vjerovatno nastradao na dan udara asteroida koji je u konačnici istrijebio ovu vrstu.

Ono što je naučnike posebno obradovalo jeste da je do sada generalno pronađeno jako malo ostataka dinosaura koji pripadaju razdoblju neposredno prije udara asteroida, javlja BBC.

Asteroid koji je udario u zemlju prije 66 miliona godina označio je kraj dinosaura na zemlji i stvorio uslove da sisari postanu dominantna vrsta.

Uz nogu dinosura nalaze se fosilizirana riba koje je udisala krhotine dok su padale sa neba, kornjača probodena drvenim kolcem, koža triceraptora, embrion unutar jajeta pterosaura i nešto za što se čini da je ostatak samog asteroida.

“Imamo toliko detalja koji nam govore šta se događalo iz trenutka u trenutak, gotovo kao da gledate film. Pogledate u fosil ovdje i to vas vrati u taj dan”, komentarisao je voditelj istraživanja Robert DePalma sa Univerziteta u Manchesteru.

U nauci je općenito prihvaćeno da je asteroid promjera oko 12 kilometara udario u području Meksičkog zaljeva i uzrokovao nestanak dinosaura. To je udaljeno 3.000 kilometara od nalazišta u Tanisu ali je silina udarca bila takva da je razaranje moglo da pogodi i ovo područje.

Profesor Paul Barrett sa Prirodno-historijskog muzeja u Londonu je za BBC je rekao da se radi o Thesecelosaurusu. Ova vrsta dinosaura je izgledala kao vrlo uvećani gušteri. Po svemu sudeći ova noga je od dinosaura otkinuta jako brzo, prema njegovim riječima ne vide se dokazi neke bolesti noge.

prenosi klix.ba