Najstarija DNK na svijetu sekvencirana iz mamuta koji je živio prije više od milion godina

0
346

Najstarija DNK na svijetu sekvencirana je iz zuba mamuta koji je lutao sibirskom stepom prije više od milion godina.

Ovo je prvi put da je DNK uspješno detektovana iz ostataka životinjskih vrsta starih više od milion godina. Ranije je najstariji uzorak DNK pripadao konju koji je živio prije 560.000 do 780.000 godina.

Novi podaci o gigantu iz ledenog doba otkrivaju kako su se mamuti razvijali i prilagođavali životu u hladnoj klimi. Također je na osnovu ovih podataka moguće otkriti i neke do sada nepoznate vrste mamuta.

“Ova DNK je nevjerovatno stara. Uzorci su hiljadu puta stariji od ostataka Vikinga”, rekao je Love Dalen, profesor evolucijske genetike u Centru za paleogenetiku u Stokholmu.

Međunarodni tim istraživača uspio je izolirati DNK iz kutnjaka iz tri odvojena mamuta prikupljena na području Sibira 1970-ih godina. Analiza je otkrila da je najstariji zub pripadao mamutu koji je živio između 1,2 i 1,6 miliona godina.

Na području gdje su pronađeni zubi mamuta izvršena je i biostratigrafija, što predstavlja metodu u kojoj naučnici procjenjuju prisustvo fosilnih ostataka živog svijeta u slojevima stijena. Ovom metodom također je ustanovljeno da zubi pripadaju mamutima koji su živjeli prije više od milion godina.

prenosi klix.ba