Srijeda, 21 Februara, 2024

Naučnici identifikovali slučajeve prenosa koronavirusa s čovjeka na mačke

Posljednje novosti

Škotski naučnici identificirali su dva slučaja gdje se smatra da su ljudi zarazu koronavirusom prenijeli na svoje mačke. Kako prenosi BBC, istraživači sa Univerziteta u Glasgowu kazali su da su obje mačke razvile virus nakon svojih vlasnika.

Mačke su bile različitih pasmina i živjele su u odvojenim domaćinstvima. Jedna je pokazivala blage simptome, ali druga je morala biti uspavana.

Nakon ove potvrde naučnici žele poboljšati razumijevanje mogu li kućni ljubimci utjecati i prenijeti zarazu na ljude. Ovi slučajevi su otkriveni u sklopu programa nadzora mačje populacije u Velikoj Britaniji.

Istraživači vjeruju da su oba ljubimca zarazili njihovi vlasnici, koji su imali simptome koronavirusa prije nego što su se mačke zarazile.

Istraživanje objavljeno u časopisu Veterinary Record kaže da trenutno nema dokaza o prenošenju zaraze sa mačke na čovjeka niti da mačke, psi ili drugi ljubimci igraju značajnu ulogu u epidemiologiji ljudskih infekcija.

Međutim, naučnici ističu da bi ljubimci i domaće životinje mogli djelovati kao “rezervoar virusa” koji omogućava kontinuirani prijenos te su kazali kako je od velikog značaja poboljšati razumijevanje mogu li kućni ljubimci utjecati na zarazu ljudi.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...