Doberman

0
2138

Ukoliko želite pasminu koja kombinuje živahnost i čvrstinu na pravom ste mjestu.

Uzgajivač Luis Doberman je krajem 19. stoljeća tragao za idealnom pasminom. Smatra se da su neki od predaka današnjeg dobermana manshesterski terijer, rotvajler i neki ovčarski psi.

S početka ovi psi su bili agresivni ali se njihovim daljim odgajanjem dosta postiglo na socijalizaciji. Nastali su psi pogodni za čuvanje, traganje, donošenje plijena te čuvanje stada i svoje obitelji.

Ako želite ovog psa, prilikom nabavke šteneta trebate obratiti pažnju na njegovo porijeklo. Zahtijeva dresuru i dovoljno fizičke aktivnosti.

Glava mu je duga sa jasnim crtama, tupog klinastog profila sa visoko postavljenim ušima. Važno je napomenuti da se uši podrezuju u Americi, ali u Britaniji je zabranjeno.

Dlaka mu je oštra, crne ili smeđe boje sa svjetlijim oznakama na grlu, grudima nogama, njušci i iznad očiju. Rep se nastavlja na liniju kičme i obično je skraćen na prvom ili drugom pršljenu.

Tijelo dobermana je mišićavao sa kratkim čvrstim leđima i uvučenim trbuhom. Ženke su visine oko 65 cm i nekih 3-4 cm su niže od mužjaka.

Ovo je temperamentan pas, veoma inteligentan koji brzo uči mada zna biti i veoma tvrdoglav. Voli da je vođa i ako odraste sa djecom, postaju nerazdvojni. Ako imate manje životinje, morate ga od malena naviknuti na njih. Može živjeti u stanu i veoma je osjetljiv na hladnoću.

Porijeklo:Njemačka

Kategorija:II – pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi

Veličina:velika

Prosječan životni vijek: 10-12 godina