Naučnici otkrili zašto je staklena žaba prozirna, ovim bi se moglo bolje razumjeti zgrušavanje krvi

0
314

Naučnici su otkrili zašto je trbuh staklene žabe proziran. Smatra se da se time može doprinijeti razumijevanju zgrušavanja krvi kod ljudi.

Odavno se zna da staklena žaba postoji, ali se nije shvatilo kako je postala prozirna. Nedavnim istraživanjima je utvrđeno da može povlačiti krv bez da ugrušci na nju negativno djeluju. Ovo bi za posljedicu moglo imati unapređenje medicinskog razumijevanja zgrušavanja krvi.

Staklena žaba, koja je veličine bijelog sljeza, dane provodi spavajući na svjetlozelenom lišću tropskih područja. Kako bi izbjegla grabežljivcima, postane prozirna zbog čega izgleda kao da je list, a ne životinjsko stvorenje.

“Ako pogledate ovu žabu odozdo, možete vidjeti kako joj kuca srce, možete vidjeti mišiće, većinu tjelesnih šupljina”, izjavio je za BBC istraživač Prirodoslovnog muzeja u New Yorku Jesse Delia.

Istraživanjem, koje je Delia proveo s Carlosom Taboadeom sa Univerziteta Duke, otkriveno je kako ova žaba postaje prozirna. Posmatrajući je dok je bila aktivna i dok je spavala, otkrili su da se njiena krv preusmjerava u njenu jetru.

“Ove žabe nekako pospremaju većinu crvenih krvnih zrnaca u jetru, tako da se uklanjaju iz krvne plazme. Ta zrnca još cirkulišu plazmom, ali to rade bez pokretanja masivnog ugruška”, obrazložio je Delia.

Skoro 89 posto krvnih stanica postaje zbijeno, čime se udvostručuje veličina jetre, a žaba postaje prozirna. Tokom noći, kada želi loviti ili kada se se pariti, pušta crvena krvna zrnca u cirkulaciju i jetra se ponovo smanjuje. Taboada je ukazao da može zgrušavati krv i kada je povrijeđena.

rema njegovim riječima, sposobnost selektivnog prikupljanja i zgrušavanja krvi predstavlja supermoć te bi to moglo doprinijeti boljem razumijevanju zgrušavanja krvi općenito.

Rezultati spomenutog istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu Science.

prenosi klix.ba