Srijeda, 21 Februara, 2024

Naučnici pronašli tijelo vrlo rijetke životinje, slijedi DNK analiza

Posljednje novosti

Naučnici su izuzetno zainteresovani nakon što je okean na obalu Australije izbacio tijelo vrlo rijetkog morskog stvorenja.

Skoro četiri metra dugačka životinja je vjerovatno kljunasti kit, a pronađena je u utorak, 150 kilometara sjeverno od Sydneya, piše HuffingtonPost.

Znatiželja naučnika je opravdana činjenicom da je vrsta izuzetno rijetka, a pri tome se može pronaći samo u dubokim vodama daleko od bilo koje obale. 

“Ne znamo puno o ovoj vrsti pa stoga i kada naiđemo na mrtvu životinju naučnici je smatraju čistim zlatom”, rekla je Shona Lorigan, potpredsjednica Organizacije za spašavanje i istraživanje cetacea.

U cetacee spadaju kitovi, delfini i pliskavice.

Naučnici planiraju iskoristiti tijelo kita za DNK i rentgen istraživanje, a za sada nije poznat uzrok smrti ovog izuzetno rijetkog morskog sisara.

Kljunasti kitovi žive na dubinama od oko 300 metara, a nekoliko puta je zabilježen njihov silazak na dubinu od ček 1.000 metara. (Klix.ba)

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...