Srijeda, 21 Februara, 2024

Kako se pravi zmijski protuotrov

Posljednje novosti

Dolaskom ljeta mnogi vrijeme provode u prirodi, a boravak u prirodi sa sobom nosi rizik od ugriza zmije. Zdravstvene ustanove u našoj zemlji nedavno su izvijestile o nedostatku zmijskog protuotrova.

Protuotrov koji se koristi u našoj zemlji proizvodio se u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj. Serum protiv zmijskog otrova naša zemlja nabavlja od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda, a ranije su ga nabavljali i od Imunološkog zavoda u Zagrebu, ali ga tu ne proizvode od 2013. godine.

Neki od razloga zbog kojih se ovaj serum ne proizvodi ili se proizvodi u malim količinama jesu kratak rok trajanja, ali i visoka cijena. Također, za izradu seruma koristi se otrov zmija koje su zaštićene vrste u nekim državama na Balkanu, stoga se do njega teško dolazi.

Kako se pravi serum protiv zmijskog otrova?

Da bi napravili protuotrov koji spašava živote, naučnici koriste konje koji se uzgajaju na posebnim farmama. Konjima ubrizgavaju male doze otrova, a tijelo konja proizvodi antitijela, odnosno proteine koji napadaju i uništavaju otrov u tijelu. Nakon toga naučnici koriste ta antitijela kako bi napravili serum koji spašava živote ljudima u slučaju ugriza zmija.

  1. Tehničar uzima otrov iz zmijske vrste za koju naučnici žele napraviti antivenom.
  2. Manja doza otrova ubrizgava se u konja. Toksini u otrovu pokreću imunološki sistem konja da proizvodi antitijela koja neutraliziraju te određene toksine.
  3. Naredne godine konj prima nekoliko poticajnih injekcija sa sve većim količinama otrova. Na kraju konj proizvodi toliko antitijela da je imun na otrov.
  1. Tehničar vadi krv konja, potom se pomoću instrumenata vadi plazma, dio krvi koji sadrži antitijela, a ostatak krvi vraća se konju.
  2. Plazma se šalje u laboratoriju, gdje se pročišćava i pakuje kao tekući serum ili smrznuti prah. Zatim se u bočicama otprema u apoteke.

Osoba koju ugrize zmija traži pomoć ljekara, a potom joj ljekar ubrizgava antivenom u vene. Antitijela cirkuliraju tijelom i neutraliziraju molekule toksina.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH jučer su saopćili da će naša zemlja dobiti određene količine seruma protiv zmijskog otrova od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda.

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...