Naučnici uzgojili ugroženi koralj: “Možda spasimo vrstu”

0
294

Naučnici su uspješno uzgojili ugroženu vrstu koralja u sklopu projekta za koji se nadaju da će obnoviti oštećene koraljne grebene uz obalu Floride kojima prijeti relativno nova bolest, objavila je jučer organizacija za spašavanje koralja.

Grebeni na Floridi i Karibima suočavaju se s rastućom prijetnjom uništenja zbog bolesti koja lišava koralje njegove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Centar za spašavanje koralja na Floridi posljednjih je tjedana uspio uzgojiti stotine novih koralja koji pripadaju vrsti kaktusnog koralja u objektu od 185 četvornih metara, u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih koralja koje su ugrožene bolešću.

“Postoji potencijal da se spasi vrsta”

“Postoji potencijal za razmnožavanje tih koralja… Tako da bi se moglo vratiti neke od ovih koralja u divljinu”, rekao je Justin Zimmerman, voditelj centra za spašavanje koralja na Floridi.

“I postoji potencijal da se spasi vrsta.”

Bolest gubitka koraljnog tkiva prvi put je uočena u blizini Miamija 2014., do 2017. proširila se na najsjeverniji greben Floride, a kasnije i na Key West na jugu.

Koraljne vrste koje zahvati ta bolest imaju stopu odumiranja od 66-100 posto, što je čini smrtonosnijom od poznatijeg fenomena izbjeljivanja koralja koji je obično uzrokovan višim temperaturama vode povezanim s klimatskim promjenama.

Preuzeto sa

https://www.index.hr/vijesti/clanak/znanstvenici-uzgojili-ugrozeni-koralj-mozda-spasimo-vrstu/2358286.aspx