Obavještenje za javnost o pojavi Q groznice kod studenata Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

0
217

U vezi s medijskim izvještajima o pojavi Q groznice kod studenata Veterinarskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu, ovim putem obavještavamo javnost da smo 18.01.2023. godine u poslijepodnevnim satima dobili prvu informaciju, odnosno kopije serološki-pozitivnih nalaza izdatih od strane ovlaštene zdravstvene ustanove, kojima je potvrđena izloženost uzročniku Q groznice kod 5 studenata.

U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima. Organizacija nastave i rada na Fakultetu u skladu sa zakonskim i principima struke odvija se s imperativom maksimalne zaštite studenata i osoblja. Obaveznu terensku praksu veterinarskog studija, studenti našeg, kao i većine veterinarskih fakulteta u svijetu, imaju organiziranu na farmama koje su pod nadzorom veterinarskog javnog sistema. Prema programu našeg studija terensku praksu pohađaju studenti starijih godina, koji su educirani tokom studija o rizicima i zaštiti sebe, okoline i javnosti od zaraznih bolesti.

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet, s višedecenijskim iskustvom i odličnim rezultatima u zaštiti javnosti od zoonoza preventivno je poduzeo sve mjere ka zaštiti zdravlja naših studenta i nastavnika, prvenstveno djelimičnim obustavljanjem terenske prakse te prema zakonskoj obavezi promptno uključio nadležna tijela koja su shodno tome reagirala.

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet će u ovom, kao i u prošlim javnozdravstvenim krizama, pokazati najviši stepen društvene odgovornosti i o tome pravovremeno izvještavati javnost.

Dekan fakulteta

Prof. dr. Muhamed Smajlović

izvor: vfs.unsa.ba