Orangutani se sprijateljili s grupom vidri u zoološkom vrtu u Belgiji

0
593

U zoološkom vrtu Pairi Daiza u Brugeletteu u Belgiji, započelo je neobično druženje izmežu orangutana i vidri koji zajednički provode vrijeme u harmoniji. Grupa azijskih vidri živi u rijeci koja protiče kroz utočište za orangutane u pomenutom zoološkom vrtu. Tu su otac orangutan Uijan, majka Sari i četverogodišnji sin Berani. Uijan i berani su postali posebno vezani za vidre te se često igraju s njima, ganjaju ih ili se kriju pa potom traže jedni druge.

Mathieu Goedefroy, glasnogovornik zoološkog vrta je rekao da životinje žive zajedno u sklopu programa obogaćivanja zoološkog vrta, čiji je cilj interakcija različitih vrsta.

“Životinje, a to posebno važi za orangutane koji dijele s ljudima 97 posto DNK, moraju imati zabavu i izazove, moraju biti okupirane mentalno, emocionalno i fizički sve vrijeme. Zbog toga imamo specijalni program u kojem čuvari zabavljaju orangutane različitim igrama te tako treniraju njihovu inteligenciju. Život je zabavniji i interesantniji za životinje. Zbog toga smo dopustili vidrama da žive u rijeci koja ovdje protiče. Vidre vole izlaziti iz vode na otok orangutana i igrati se s velikim prijateljima”, izjavio je Goedefroy za Insider.