Otkrivena nova vrsta letećih dinosaurusa

0
873

Prema pisanju CNN-a u Kini je otkrivena nova vrsta dinosaurusa sa krilima sličnim kao što imaju slijepi miševi, što stvara novu sliku na proces u kojem su se dinosaurusi razvijali u ptice.

Fosilni ostaci koji su pronađeni 2017. godine u Liaoningu na sjeveroistoku Kine zbunili su kineskog paleontologa Min Vanga, koji je izjavio da životinja ne liči ni na pticu, ni na dinosaurusa.

“Nije izgledalo kao ptica, niti kao dinosaurus”, rekao je Vang, glavni autor studije objavljene ove sedmice u kojoj se opisuje novi dinosaurus.

Međutim, dalje istraživanje je pokazalo da je to ustvari mali dinosaurus terapod, sa jedinstvenim nogama i krilima koja imaju membrane, navodi CNN.

Fosil je star oko 163 miliona godina i predstavlja drugi po redu na kojem se može vidjeti dinosaurus sa krilima slijepog miša, iako su ona viđena kod praistorijskih slijepih miševa, letećih vjeverica i pterosaura, prvih letećih gmizavaca iz doba jure.

Vang predpostavlja da je mali dinosaurus bio dug oko 32 centimetra i težak oko 300 grama i da je mogao da maše krilima.

“Kladio bih se na jedrilično letenje. Najvažnija karakteristika je da on nema mišić za letenje koji bi mu omogućio da maše krilima”, dodao je Vang.

On je izrazio nadu da će paleontolozi moći da pronađu više ovakvih dinosaurusa, kako bi mogli da nauče više o prelazu dinosaurusa u ptice i evoluciji letenja kod dinosaurusa.

Jedini dinosaurus sa ovakvom karakteristikom bio je Jiki, koji je opisan 2015. godine.

Ancient finds