Krpelji i ljubimci

0
1344

Nadamo se da nema vlasnika koji nije svjestan opasnosti od ovih nametnika i posljedica po zdravlje naših ljubimaca. Nakon što se ugnijezdi na životinji, krpelj ugrizom u životinju unose unutarćelijske parazite koji se u krvi razmnožavaju velikom brzinom, napadaju crvena krvna zrnca te ih razaraju. Opasnost vreba posvuda i možete ih pokupiti dok se s psom bezbrižno šetate gradskim parkovima ili istrčavate po obližnjim izletištima.

Krpelji ne biraju domaćina kojeg napadaju, a žrtvu detektuju uz pomoć topline, vibracije, disanja i mirisa. Pričvrste se na mjestu gdje je koža najtanja – oko ušiju, unutarnje strane uške, njuške, iznad i ispod očiju, brade, prepona.

Kada se nahrani, ženka će otpasti, položiti jajašca i uginuti. Zbog klimatskih promjena krpeljne bolesti više nisu ograničene samo na proljeće i jesen već nažalost traju gotovo cijele godine. Jedna od najčešćih bolesti koja se javlja u pasa je piroplazmoza (babezioza). Uzročnici piroplazmoze su praživotinje, protozoe iz roda Babesia (Babesia spp., Babesia canis, red Piroplasmida), a nalaze se u žlijezdama slinovnicama krpelja. Inkubacija piroplazmoze je kratka. Traje otprilike od pet do sedam dana (u nekim slučajevima i 10-21 dan). Bolest nastupa naglo. Klinička slika piroplazmoze može se manifestirati od 36 do 72 sata nakon uboda krpelja.

Ako ljubimac ne jede i ne pije, bezvoljan, povraća, visoka temperatura (40-41°C), malaksalost, nemoć, mokri tamno crveni urin, proliv ili zatvor su simptomi koji ukazuju na hitnu posjetu veterinaru. Svi ovi simptomi kod piroplazmoze mogu biti manje ili više izraženi, a zbog razmnožavanja parazita unutar eritrocita, oni pucaju i raspadaju se pa dolazi do anemije (slabokrvnosti), koja za posljedicu ima smanjenje uobičajne kondicije životinje, izrazitu slabost te groznicu praćenu visokom temperaturom.

U posljednje vrijeme sve je više vlasnika koji pri posjeti veterinaru kažu da pas nije imao povišenu temperaturu i da nema smanjen apetit i pije vodu samo malo manje nego uobičajeno. Problem je i što piroplazmoza često nema jasnih znakova pa vlasnici dosta kasno posumnjaju da sa psom nešto nije uredu. Kako je vrijeme sve toplije preporučujemo da nakon svake šetnje detaljno pregledate psa, a posebno obratiti pažnju na područje oko vrata, ušiju i trbuha.