Porijeklo i osobine ovaca

0
2519

Ovca ili domaća ovca (Ovis aries) je domaća životinja iz reda papkara, vjerovatno nastala domestifikacijom muflona u predjelima južne i jugozapadne Azije.

Ovce se uzgajaju zbog mesa, mlijeka i vune kao i za priplod. Ovčija vuna je u najširoj upotrebi od svih vrsta vuna, a postupak kojim se dobija naziva se striganje (striža, šišanje ovaca). Ovce su biljojedi i preživari koji žive u stadu.

Mužjak ovce naziva se ovan a mladunče ovce jagnje. Naziv za meso ovce je ovčetina, dok se meso mladih ovaca naziva jagnjetina. Čovjek čije je zanimanje čuvanje ovaca naziva se ovčar (pastir), dok se psi koji se koriste kao pomoć u kontrolisanju stada ovaca nazivaju ovčarski (pastirski) psi. Vještačkom selekcijom uzgojeno je više rasa ovčarskih pasa od kojih su najpoznatiji njemački ovčar, škotski ovčar, tornjak itd.

Poznati sirevi od ovčjeg mlijeka su: Roquefort, Feta, Liptauer, Kačkavalj, Paški sir, Livanjski sir itd.

Postoji mnogo pasmina ovaca kao što su: merino, pramenka, Suffolk ovca, virtemberška ovca, solčavsko-jezerska ovca, Romanovska ovca, mediteranska ovca, istočno-frizijska ovca, sardinijska ovca itd.

Kako je ovca bila jedna od ključnih domaćih životinja tokom istorije civilizacije, ušla je kao simbol u mnogo običaja ili umjetničkih dela. U nekoliko religija ovca se koristi kao žrtvena životinja, a prisutna je i u najranijim mitologijama (poput mita o Zlatnom runu).

Domaća ovca je jedna od model-organizama u biologiji. George Orwell u satiričnoj noveli „Životinjska farma”, koristi ovce kao simbol neobrazovane mase ljudi u revolucionarnoj Rusiji, kojima je lako manipulirati. Prva klonirana ovca, zvala se Dolly.

(Wikipedia)