Amazon: pluća Zemlje u plamenu

0
867

Veliki požari u prašumi Amazona, koji se proširio u nekoliko država po prvi put je ovih razmjera i predstavlja katastrofu. U Amazonu se nalazi polovina svih kišnih šuma na svijetu i prostire se na sedam miliona kvadratnih kilometara, a sječom šuma je već uništeno 20 posto istog.

Ove godine je kao nikad do sad zabilježeno preko 70.000 požara koji su uništili veliki dio ovog zelenog dragulja, staništa stotina biljaka i životinja. Ovi požari nisu pogubni samo za ljude koji žive u blizini Amazona, već za čitav životinjski svijet i brojne vrste koje se jedino mogu ovdje naći. Brojni volonteri i veterinari bez granica su se uključili u spas životinja.

Tropske kišne šume su zaslužne za uspijevanje uzgoja mnoge hrane koju konzumiramo poput avokada, banana, limuna, brazilski oraha, vanilije, šećera, kafe i mnogih drugih kao i veliki broj lijekova koji potiče upravo odavde.

Mnogi istraživački centri u svijetu navode da je vrijeme za reakciju i spas Amazona. Sve zemlje svijeta trebaju se udružiti kako bi spasile ovo dragocjeno blago i omogućile planeti Zemlji da diše “svojim plućima”.