Rehabilitacija surog orla na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu

0
798

Odnedavno se na Veterinarskom fakultetu nalazi neobičan pacijent: suri orao (Aquila chrysaetos, engl. Golden eagle). Iscrpljeni orao nađen je u okolici Viteza od strane članova Lovačke organizacije za uzgoj, zaštitu i korištenje divljači “Vitez” iz Viteza kojima se, zbog pravovremene, odgovorne i vrlo humane reakcije, ovom prilikom iskreno zahvaljujemo.

Vanjskim pregledom ustanovljeno je da se radi o mladoj ptici, najvjerovatnije ženskog spola, te da joj je ljudskom rukom odsječeno više primarnih letnih pera na lijevom krilu, sa posljedičnim vrlo negativnim utjecajem na sposobnost leta i lova. Ovako neetičan postupak, naročito nad pticom grabljivicom čiji opstanak i nalaženje hrane u prirodu, pogotovo u zimskim mjesecima, ovisi o sposobnosti i spretnosti za let, zamalo je, uslijed gladi, doveo do njene smrti.

Dodatno, dijagnostička ispitivanja su u toku, a orao se uz potpornu terapiju dobro oporavlja. Istovremeno, stručni tim Veterinarskog fakulteta u Sarajevu intenzivno radi na mogućnostima rehabilitacije ove veličanstvene ptice.

Suri orlovi spadaju među najveće ptice u našoj zemlji. Zaštićeni su i ugrožena vrsta, a procjenjuje se da u našoj zemlji ima tek četrdesetak parova.

prenosi: Veterinarski fakultet u Sarajevu