Srijeda, 21 Februara, 2024

Uginula lavica u zoološkom vrtu Pionirska dolina u Sarajevu

Posljednje novosti

Jutros je uginula sedmogodišnja lavica koja je krajem marta, zajedno s trogodišnjim lavom, stigla iz Bugarske u sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina.

-Potvrđena je informacija da je lavica u karantini uginula. Razloge uginuća ćemo dobiti tek poslije nalaza s Klinike za patologiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, rekao je Agenciji Fena Jasmin Kazazović, v.d. direktora Kantolne veterinarske stanice Sarajevo.

– Jutros oko 8.30 sati zvao je veterinar iz Pionirske doline i rekao da je lavica uginula i da treba da  se uradi obdukcija. Za sada još nije kod nas jer se navodno čeka propratni akt iz Kantonalne veterinarske stanice rekao je Hajrudin Beširović, profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

– Kad budemo uradili obudukciju onda možemo dati neku izjavu i vidjeti uzrok zbog čega je uginula rekao je profesor Beširović.

Lavica i lav su specijalnim transportnim vozilom stigli iz zooloških vrtova iz Sofije te je planirano da zbog veterinarskih mjera, ali i vremenskih prilika, mjesec dana budu u karantini pod nadzorom veterinarske službe Rekreaciono zabavnog centra Pionirska dolina. Objekt u kojem su lavica i lav smješteni urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku za projekt dali su zoološki vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Fena

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...