SAVJETI WHO: Kućna njega za osobe sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve

0
406

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je savjete o tome kako pružiti kućnu njegu osobama kod kojih je potvrđen koronavirus ili se sumnja da su zaražene. Savjeti su dati za članove domaćinstva, njegovatelje i bolesne.

Kako između ostalog stoji u savjetima, važno je da se prati zdravlje svih ukućana, pogotovo simptomi poput groznice i kašlja. Ukoliko se javi teško disanje, iz Svjetske zdravstvene organizacije savjetuju građane da odmah pozovu svoju zdravstvenu ustanovu.

Među savjetima za ukućane i njegovatelje su i zbjegavanje nepotrebnih kontakata s bolesnom osobom te se preporučuje da ne koriste iste stvari kao što su pribor za jelo, tanjiri, šolje, čaše i peškiri. Potcrtani su pojačana higijena ruku, nošenje medicinske maske tokom brige o oboljeloj osobi, kao i korištenje posebnog pribora za jelo.


“Osigurajte da se bolesna osoba odmara, pije dosta tečnosti i dobro hrani. Nosite medicinsku masku kada ste u sobi s bolesnom osobom te ne dirajte masku ili lice tokom korištenja, a nakon toga je bacite. Identificirajte površine koje oboljela osoba često dira i svaki dan ih čistite i dezinfikujte. Ako se stanje pacijenta pogorša ili ima teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu”, neki su od savjeta.

Pogledajte sve savjete vezane za kućnu njegu za osobe sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve:  

Ove i sve druge savjete vezano za COVID19 možete pronaći u sekciji “Preporuke” na stranici https://covid19.fmoh.gov.ba/