Hrvatski naučnici došli do otkrića koje bi moglo promjeniti shvaćanje evolucije i način liječenja

0
278

Naučnici na Institutu Ruđer Bošković došli do otkrića koje bi moglo promijeniti i shvaćanje evolucije, tvrdeći da su bakterije složenije nego što smo to mislili.

Do sada se na bakterije promatralo kao jednoćelijske organizme, međutim naučnici s Instituta Ruđer Bošković tvrde da to baš i nije tako u otkriću koje bi moglo promijeniti i shvaćanje evolucije.

“U principu su bakterije bitno složenije nego što smo mi očekivali i u određenim uvjetima koji su prisutni češće u prirodi nego u laboratoriju one pokazuju neke odlike višećelijskih organizama”, rekla je za Dnevnik Nove TV Nina Čorak, doktorant Hrvatske zaklade znanosti.

Život nije krenuo kao jednoćelijski?

Međunarodni tim naučnika predvođen Tomislavom Domazetom-Lošom uzgojio je zajednicu bakterija i otkrili da bakterije komuniciraju puno snažnije nego što se mislilo. Sara Koska, doktorantica na Institutu Ruđer Bošković, rekla je kako pokazuju neke značajke prave višećelijske. “Kao prave životinje, recimo nekakva komunikacija između ćelija, podjela rada među ćelijama.”,

“Ta dogma koja postoji da je život krenuo kao jednoćelijski – možda nije baš tako”, dodaje dr. Momir Futo iz Hrvatske zaklade za znanost.

Liječenje bakterijskih infekcija

Ovo otkriće moglo bi promijeniti i način kako danas liječimo bakterijske infekcije. “Rezistencija na antibiotike može biti do 1000 puta veća kada se ista bakterija nalazi u obliku biofilma, a ne kao solitarna. Ukoliko nađete gene koji su odgovorni za formiranje samog biofilma i ako taj gen isključite na neki način, vi hronična stanja možete isključiti odnosno pretvoriti ih u akutna, da ne budu hronična oboljenja”, objašnjava Futo.

prenosi net.hr