Srijeda, 21 Februara, 2024

Sijamska mačka

Posljednje novosti

Predstavlja jednu od najstarijih pasmina mačaka na svijetu, a njeno porijeklo je sa Tajlanda (nekad Sijam).

Krzno ove mačke je je kratko i prelijepih boja koje kao temeljnu čini krem boja, dok na krajevima ekstremiteta, repu, licu i ušima završava sa tamno smeđom.

Bez obzira na ove boje interesantna je činjenica da se mačići ove pasmine rađaju potpuno bijeli i tokom svog razvoja do nekih godinu dana starosti počinju dobijati konačne nijanse. Oči su karakteristične plave boje.

Ova pasmina je jako društvena i mazna, a istovremeno umiljata i pričljiva jer u nekim situacijama imate osjećaj da Vam se obraća i nešto govori. Ovo su uporne mačke i što žele to će i dobiti.

Što se tiče održavanja nije zahtjevna jer joj je mala dlaka. Četkanje se i ne preporučuje i najbolji metod za uklanjanje viška dlaka je da skvasite ruku i pređete preko krzna.

Sijamska mačka je dosta aktivna ali više danju nego noću jer joj nedostaje tzv. tapetum lucidum, dio oka koji pomaže pri slaboj vidljivosti.

Zbog njene dominantnosti u kući nekad će te pomisliti da imate psa, a ne mačku.

Porijeklo:Tajland

Kategorija:IV – sijamske i orijentalne

Prosječan životni vijek:13-15 godina

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...