Uginuo posljednji mužjak bjeloglavog supa u BiH

0
367

U Eko Centru Blagaj, kod Mostara, uginuo je bjeloglavi sup Soko, koji je, uz partnericu Lili, bio posljednji predstavnik ove vrste u našoj zemlji.

Adnan Đuliman, predsjednik NVO Novi val, naveo je kako je ekipa zadužena za kontrolu, došla je do centra i pronašla mrtvu pticu. Obavijestili su PU Mostar i dežurnog veterinara, a konsultovali su se i sa kolegama iz Španije. Tijelo ptice poslali su Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, kako bi utvrdili uzrok smrti ptice, piše Federalna.ba. 

Kako Đuliman navodi, organizacija Novi val ne smatra da je razlog smrti ptice ljudski factor i pretpostavljaju da se ptica povrijedila usljed bure. Čekaju se rezultati patološke analize. 

Soko i Lili su prije šest godina u Blagaj stigli iz Španije, na mjesto gdje je i prije rata bilo prirodno stanište bjeloglavih supova. 

Eko Centar Blagaj već je stupio u kontakt sa kolegama iz Srbije, Hrvatske, dok bi iz Španije trebao stići drugi mužjak bjeloglavog supa, kako bi pravio društvo Lili. Ove ptice tokom čitavog svog života, dugog 60-ak godina, žive u parovima. 

Đuliman ističe kako je najbitnije izgraditi hranilište za supove, za šta je potrebna pomoć i nadležnih ministarstava. 

Bjeloglavi supovi su ugrožena vrsta i hrane se lešinama te na taj način zaustavljaju potencijalni lanac zaraze ili sprječavaju začetak epidemije među stokom.

izvor: klix.ba