Srijeda, 21 Februara, 2024

U Japanu snimljena riba koja pliva na rekordnoj dubini od preko osam hiljada metara

Posljednje novosti

Naučnici u Japanu snimili su specifičnu vrstu ribe i to na izuzetnoj dubini od preko osam hiljada metara što ga ujedno čini najdubljim posmatranjem koje je ikada provedeno.

Specifična vrsta morskog puža iz porodice Pseudoliparis snimljena je kako pliva na osam hiljada i 336 metara dubine. Snimio ga je autonomni “lender” spušten u rov Izu-Ogasawara, južno od Japana.

Naučnik je rekao da bi riba mogla biti mogao biti vrlo blizu maksimalne dubine koju svaka riba može preživjeti.

Prethodno najdublje posmatranje ribe obavljeno je na osam hiljada i 178 metara dubine, južnije u Pacifiku u Marijanskom rovu. Ovo otkriće je stoga premašilo rekord dubine za 158 metara.

“Ako ovaj rekord bude oboren, ti može biti potencijalno za samo nekoliko metara”, rekao je profesor Alan Jamieson za BBC.

Naučnik sa Univerziteta Zapadne Australije u dubokom moru je prije 10 godina predvidio da će se riba vjerovatno naći na dubini između osam hiljada i 200 ili 400 metara. Decenija istraživanja širom svijeta to je potvrdila.

Maloljetni pseudoliparis snimljen je sistemom kamera pričvršćenim na ponderirani okvir koji se oslobađa sa boka broda. Iako primjerak nije ulovljen da bi se u potpunosti identifikovao njegov tip vrste, nekoliko riba je zarobljeno u vodenom stupcu u obližnjem Japanskom rovu na dubini od osam hiljada i 22 metra.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...