Veterinarski fakultet u Sarajevu unaprijeđuje nastavni proces sa 3D printerom i modelima životinja

0
667

Izum profesora Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Ibrahima Arnautovića iz 2003. godine do sad je bio izložen na brojnim konferencijama i kongresima širom svijeta, a danas je zvanično stigao i na njegov fakultet i napravio historijsku nadogradnju za obrazovanje studenata.

Veterinarski fakultet je navedenu opremu dobio od Udruženja za prava životinja i okoliš Eva, Doctors Against Animal Experiments, InterNICHE i PETA-e, a njima se u ime istog zahvalio dekan prof.dr. Muhamed Smajlović za ovako vrijednu i korisnu donaciju.

Na konferenciji je prikazan Jerry, alternativni pas koji ima jako mnogo funkcija i kojeg će studenti zajedno sa ostalim modelima životinja koristiti za edukaciju i vježbe kako bi stekli određena znanja i kompetence da mogu raditi praksu sa živim životinjama.

Od opreme koju je Veterinarski fakultet danas dobio u donaciji izdvaja se 3D printer koji može proizvesti vlažnu kožu, organe i sl., te vrijedna donacija PETA-e koja je fakultetu poklonila tzv. sintetičku žabu koja se beskonačni broj puta može koristiti u edukaciji.

Alternativni pas, tzv. Jerry, koji će biti izložen na konferenciji, a zatim dat na korištenje Veterinarskom fakultetu

Profesor Ibrahim Arnautović, emeritus, dugogodišnji šef Zavoda za Anatomiju i histologiju s embriologijom Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ugledni morfolog, neumorni naučni radnik, dobitnik brojnih društvenih priznanja i čovjek koga smo svi poštovali jer je svoje bogato iskustvo nesebično prenosio na druge, posebno mlađe kolege, preminuo je 26. oktobra 2013. godine u 86 godini nakon kraće bolesti. Iz naše sredine otišao je čovjek koga su krasile ustrajnost, radinost, pedantnost i veliki talenat koji su ga kroz punih 40 godina rada doveli do zvanja profesor emeritus i koji neumorno nastavlja da radi još 18 godina sve do zadnjeg dana.

Dr. sc Ibrahim Arnautović (1928.-2013.)

No, u ovako iznimnom slučaju, tugu nadvisuje ponos što smo bili savremenici, saradnici i prijatelji tako velikog čovjeka, kakav je bio dr. sc. Ibrahim Arnautović. Svaki detalj života ovog uvaženog profesora je veoma bitan, jer se na svakom koraku njegove biografije vidi njegova ogromna predanost radu na polju veterinarske anatomije. Među velikim imenima, koja su dala značajan doprinos u razvoju Fakulteta, veterinarske struke i nauke, nezaobilazno je ime profesora Arnautovića. Sve ono što treba reći o profesoru je malo i nedovoljno, da bi se u potpunosti ocrtala njegova ličnost kao učitelja, pedagoga i naučnika svjetskih razmjera.

Dr. sc. Ibrahim Arnautović, profesor emeritus rođen je u Travniku 4. marta 1928. godine, u uglednoj trgovačkoj porodici. Osnovnu školu Časnih sestara milosrdnica u Travniku završio je 1939. godine, a potom upisuje Isusovačku gimnaziju u Travniku koju pohađa do 1943. godine, kad se kao mladi antifašista povezuje s travničkom ilegalom i izlazi na slobodnu teritoriju, te postaje najmlađi borac Travničkog odreda koji In memoriam 242 je djelovao u sklopu 10. divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nakon završetka rata 1945. među prvima je demobilisan kao najmlađi borac s oficirskim činom. U Sarajevu nastavlja svoje školovanje i 1947. godine završava Prvu gimnaziju. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pohađa od 1947. do 1954. Već kao studenta prof. Dr. Milan Bevandić odmah ga angažuje kao demonstratora na predmetu anatomija domaćih životinja i od tog momenta posvećuje se učenju i istraživanju građe tijela životinja. Po završetku studija prof. Bevandić, osnivač Zavoda za anatomiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, poziva svog bivšeg demonstratora da bude njegov prvi asistent. Uporedo sa zahtjevnim obavezama asistenta 1958. godine promovisan je u doktora veterinarskih nauka, a dvije godine uspješno brani habitacioni rad na Sarajevskom Univerzitetu. Prvu specijalizaciju je imao u Edinburgu – Škotska. Nakon izbora u zvanje docenta, Univerzitet u Kartumu – Sudan nudi mu mjesto nastavnika za predmet anatomija domaćih životinja, a prof. dr. Graham iz Edinburga sugeriše da obavezno prihvati ponudu. U Kartumu susreće se sa nedovoljno istraženom životinjom, kamilom, te svoja naučna istraživanja usmjerava prema morfologiji kamile. Tad objavljuje više naučnih radova o ovoj životinji objašnjavajući određene fenomene kao što su:“plač kamile“, nepropadanje životinje u pijesku, sposobnost pronalaženja vode u pustinji i druge, sve ukupno 45 naučnih radova o građi kamile.

Nakon više godina provedenih u Kartumu, Veterinarski fakultet u Sarajevu poziva prof. Ibrahima da se vrati i preuzme obaveze oko izgradnje nove zgrade Veterinarskog fakulteta kao prodekan za izgradnju, a kasnije kao dekan u četverogodišnjem mandatu uspješno vodi Veterinarski fakultet Sarajevo. Univerzitet u Tripoliju traži pomoć od prof. Dr. Ibrahima oko formiranja Veterinarskog fakulteta u Tripoliju i Zavoda za Anatomiju gdje nesebično ulaže svo svoje znanje i iskustvo, do 1988. godine kad se vraća na svoju matičnu Katedru. Kao šef Zavoda za Morfologiju dočekao je početak i završetak rata u Sarajevu. U toku rata (1992.-1995.) učestvuje u nastavnom procesu, pa čak vodi jednu grupu studenata kroz tunel spasa ispod aerodroma na stručnu praksu u Tursku i nakon mjesec dana vraća ih nazad. Rezime njegovog naučnog opusa je:  3 anatomska udžbenika  180 naučnih i stručnih radova  citirnost u najprestižnijim svjetskim udžbenicima  desetine recenzija  tri anatomska muzeja Bio je profesor na dva strana univerziteta, a biran je u viša univerzitetska zvanja po kriterijima „Interuniversity Council of Great Britain and Ireland“. Profesor Arnautović je jedan od osnivača Društva anatoma Bosne i Hercegovine i Društva anatoma ex Jugoslavije. Njegova naučnoistraživačka kompetencija na svjetskom nivou uvela ga je u članstvo mnogih internacionalnih naučnih institucija kao što su: The Association of European Anatomist, The Association of World Anatomist, The Sudan Veterinary In Memoriam Veterinaria 62 (3-4), 241-243, Sarajevo 2013. 243 Association, Libian Veterinary Association, The American Association of Advancement of Science, New Jork Academy of Science, International Society for Plastination, itd. Njegovi najznačajniji radovi su iz područja vaskularizacije, lokomotornih organa, vaskularizacije stjenki velikih krvnih žila, itd. Uveo je metode izrade suhih preparata i unutrašnje plastinacije istih. Profesor Ibrahim Arnautović, pored svega što je u svom životu radio najviše je volio i uživao u radu Zavoda za anatomiju i histologiju s embriologijom, obavljajući sve nastavno-naučne obaveze na Fakultetu. Rezimirajući svoj radni vijek, koji je počeo od asistenta do redovnog profesora, penzionisanja, pa izbora za prof. emeritusa, te nastavljanje određenih aktivnosti na Institutu za anatomiju sa svojih 58 godina neprestanog naučno-istraživačkog i pedagoškog rada na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uspio je sačuvati i učiniti pristupnim sve pisane materijale svog života i ostaviti neizbrisivi trag u svjetskoj veterinarskoj medicini.

prenosi vfs.unsa.ba