Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu unaprijedio nastavni proces

0
228

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je poziv Europskog socijalnog fonda iskoristio za prijavu projekta kojim je unaprijedio kvalitetu nastavnog procesa i cjeloživotnog učenja. Glavna svrha projekta je bila izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacije za zanimanje doktora veterinarske medicine radi usklađivanja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) s Europskim kvalifikacijskim okvirom i razinama kvalifikacijskog okvira europskog prostora visokog obrazovanja.

„Cilj projekta bio je zainteresirati što veći broj domaćih i stranih studenata za studij veterinarske medicine, omogućiti im pohađanje vrhunskog studija uz korištenje najnaprednijih tehnika poučavanja i nastavnih pomagala, te jačati suradnju s partnerima kroz nove zajedničke projektne ideje.“ rekla je prodekanica za kontrolu kvalitete i voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić. Također se osvrnula na uspješnost projekta i nastavak aktivnosti započetih kroz spomenuti projekt „Iskreno vjerujem da smo u tome i uspjeli i da gradimo vrhunski studij veterine – studij čiji će studenti utjecati na zdravlje svijeta jer zdravlje svijeta počinje s njima!“

Također, u sklopu projekta su provedene i aktivnosti koje uključuju razna poboljšanja metoda poučavanja poput e-projekta vertikalne i horizontalne integracije kolegija, izradu virtualnih atlasa i zbirki nastavnih modela i simulacija, prijenos muzejskih zbirki u 3D modele s opisima dostupnim na web stranici. Izradom softvera za poboljšanje sustava pismenih ispita, provođenja anketa među studentima i djelatnicima fakulteta, teza samoanalize studenata ujedno je poboljšana i razina osiguravanja kvalitete nastave. Značajan naglasak stavljen je na osnivanje i izgradnju Laboratorija za stjecanje kliničkih vještina (Clinical skills lab), kako infrastrukturno tako i organizacijski, te nabavu razne stručne veterinarske opreme. Kontinuirano usavršavanje stručnih i nastavničkih kompetencija djelatnika fakulteta bio je važan dio projekta, kao i stjecanje poduzetničkih i životnih vještina studenata.

Projekt vrijedan 3,9 milijuna kuna se nadovezuje na prijedloge novog Programa vještina za Europu koji kažu kako je za poboljšanje kvalitete i relevantnosti oblikovanja vještina potrebno ojačati suradnju studenata i nastavnika s gospodarstvom, što je vidljivo i kroz provođenje projektne i terenske nastave usmjerene na farmske životinje, posebice svinje, perad i pčele.

prenosi veterina.com.hr