Srijeda, 21 Februara, 2024

Vlada KS utvrdila izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju i o osnovnom odgoju i obrazovanju

Posljednje novosti

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o udžbenicima. Prijedlozi su upućeni u skupštinsku proceduru i očekivanja su da će biti razmatrani na narednoj sjednici Skupštine KS.

Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prolongiran je rok za završetak studija do 30. septembra 2022. godine studentima koji nisu završili studij po predbolonjskom sistemu.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić obrazložio je da je ovo ministarstvo zaprimilo veći broj molbi i zahtjeva za prolongiranje tog roka, koji po važećem zakonu ističe 30. septembra ove godine. U njima je ukazano na nepovoljan položaj studenata koji studiraju po predbolonjskom sistemu, ukoliko im se ne produži rok za završetak studiranja.

“Ovom izmjenom rok pomjeramo za dvije godine, kako bismo izašli u susret studentima koji studiraju po predbolonjskom sistemu, a takvih u ovom trenutku imamo 2.117. Ukoliko ova izmjena ne bi bila usvojena, ovi studenti bi došli u iznimno nepovoljan položaj i morali bi nastaviti studij po Bolonjskom sistemu”, naveo je ministar Krivić, te dodao da je inicijativu za prolongiranje roka ovim studentima uputio i Senat Univerziteta u Sarajevu.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, po riječima ministra Krivića, one su inicirane s ciljem pojednostavljenja procedure donošenja odluke o načinu izvođenja nastave. Pojašnjava i kako će se olakšati prelazak sa kabinetske na online nastavu u slučaju proglašenja stanja prirodne katastrofe, elementarne nepogode, te stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja, u smislu davanja saglasnosti školama od ministra.

Cilj je učiniti sistem agilnijim i adekvatnije odgovoriti u ovakvim situacijama, zbog čega je predviđeno i donošenje preciznijeg propisa o načinu i uvjetima izvođenja online nastave u školama od strane ministra.

Izmjenama i dopunama se precizira također i dnevni, odnosno sedmični broj časova koji mogu imati učenici od IV do IX razreda osnovne škole, čime će im se olakšati i urediti izrada rasporeda nastave.

Predviđeno je i da se mijenja član ovog zakona koji precizira da radnici sa završenim prvim ciklusom bolonjskog visokoobrazovnog procesa mogu zasnovati radni odnos nastavnika do 01. septembra 2020. godine, zbog nedostatka nastavnog kadra u pojedinim nastavnim predmetima.

Predloženom izmjenama Zakona o udžbenicima prolongira se rok njegove primjene na 2021-2022. školsku godinu.

Kako je objasnio ministar Krivić, Ministarstvo je pokrenulo postupak izrade nastavnih programa zasnovanih na ishodima učenja, tzv. kurikuluma za predškolski, osnovno-školski odgoj i obrazovanje, te srednjoškolsko obrazovanje u Kantonu.

Budući da predmetni kurikulumi Kantona Sarajevo nisu sačinjeni na vrijeme zbog uvjeta uzrokovanih  pandemijom, u ovom momentu ne bi bilo opravdano da Ministarstvo u 2020. godini, kako je to bilo predviđeno, preduzme aktivnosti na donošenju spiska udžbenika.

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...