Dermalni zubi morskih pasa

0
642
Egipat, Crveno more, Elphinstone reef, Marsa Alam 250518. Sudionici natjecanja u podvodnoj fotografiji Mares Underwater Photo Marathon Masters, svoj slobodan nenatjecateljski dan proveli su na Elphinstone Reefu roneci s morskim psima Whitetip ocean shark ili Longimanusima. (Carcharhinus longimanus ili trupan oblokrilac) Na fotografiji: morski psi pod brodom Al Farouk II sa kojeg se skakalo u more. Foto: Damir Zurub

KAKVO SU ORUŽJE ZUBI U USTIMA MORSKIH PASA DOBRO JE POZNATA STVAR, ALI I ZUBI U KOŽI MORSKOG PSA TAKOĐER MOGU PROUZROČITI OZLJEDU.

Jednostavna kvržica na njihovoj koži može uništiti skupo suho odijelo. Biolozi, ronioci i zaljubljenici u morske pse znaju ponešto o zubima na koži morskog psa koji se nazivaju dermalni zubi, ali malo se znalo o njihovom razvoju. Gareth Fraser, biolog na Sveučilištu u Floridi, dugo se zanimao za dermalne zube i u članku objavljenom 7. 11. 2018. u Science Advancesu otkriva iznenađujuće vijesti o tim zubima. Istraživanje o kojemu je pisao su proveli istraživači na Sveučilišta u Sheffieldu, Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta College u Londonu. Fraser, saradnik istraživanja, fasciniran je morskim psima od dječačkog doba i “fasciniran je regeneracijom zubi morskih pasa”. On kaže: “Zašto su morski psi sposobni redvno regenerirati zube kroz život? Kao evolucijski biolog, zainteresiran sam za porijeklo zuba, bilo da oni dolaze iz usta ili kože.” Neki morski psi mijenjaju svoje zube svaka dva tjedna, a prema Fraseru, velika bijela psina može generirati čak 50.000 zuba u životu.

Međutim, dermalno zubalo ne regenerira se poput zuba iz usta. Zbog želje da shvate zašto je tomu tako, Fraser i njegovi kolege otkrili su da zubi usta i kožni zubi razvijaju drugačije.

“Već smo znali da se barem jedan gen izražen u zubima usta razlikuje od onih u zubnim česticama kože, što je dovelo do pitanja zašto i kako dobiti ove različite strukture koje su inače iste u koži i ustima”, kaže Fraser.

Prije je znanje o dermalnim zubima bilo je malo, a znanstvenici su mislili da su se razvili slučajno, bez ikakvog uzorka. “Svaki biostatističar i matematičar s kojim sam razgovarao rekao mi je kako mora postojati neka vrsta uzorka”, kaže Fraser, što je vodilo tim proučavanju razvoja kožnih stanica u različitih kralježnjaka.

Glavni autor istraživanja, Rory Cooper, usporedio je razvoj dermalnih zuba s perjem i otkrio da postoji sličnost s perjem pilića. Pronašli su slične uzorke u ekspresiji gena u koži gdje raste perje kod pilića i u koži gdje rastu dermalni zubi kod morskih pasa. Čak i više iznenađujuće od toga što je tim otkrio pravi uzorak dermalnih zuba je to što su shvatili da njihov razvoj slijedi Alan Turingovu reakcijsko-difuzijsku teoriju, odnosno jednadžbe koje opisuju kako molekularni signali mogu međudjelovati kako bi oblikovali složene uzorke. Prema Fraseru, dermalne zube morski psi razvili su se iz dva glavna razloga, prva je zaštita, a drugi je hidrodinamika; oni im omogućuju da brže plivaju uz manji napor.

Speedo, proizvođač kupaćih kostima, modelirao je svoj proizvod Fastskin prema uzorku kože morskog psa. Odijelo je omogućilo plivačima takvu prednost da je LZR Racer odijelo zabranjeno na Olimpijadi 2009. godine. Najvažniji zaključak ovog istraživanja jest da su se dermalni zubi vjerojatno razvili prije oralnih, a kasnije je njihova funkcija promijenjena sa zaštite na prehranu. Ovo su istraživanje financirali Vijeće za istraživanje prirodnog okoliša i Leverhulme Trust.

prenosi scubalife.hr